TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI

TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 stycznia 2024

Ocean Różnorodności Ryb: smak, kształt, tekstura i kolor.

Ryby stanowią niezwykle ważny element diety ludzi na całym świecie. Każdego roku w UE spożywa się średnio 24,4 kg ryb lub owoców morza na obywatela. Najwięcej zjadają ich Portugalczycy (średnio 57 kg na osobę) oraz Hiszpanie (średnio 46 kg na osobę). Z kolei statystyczny Polak spożywa rocznie ponad 12 kg ryb i owoców morza, głównie mintaja, śledzi i makreli. Nowe kombinacje kształtów, tekstur czy kolorów w rybnych potrawach, kuszą nie tylko podniebienie, ale także zachwycają zmysły. Oprócz bogactwa składników odżywczych, ryby mogą dostarczać niezapomniane doznania kulinarne i estetyczne, dzięki różnorodnym sposobom ich przyrządzenia.

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
16 stycznia 2024

Ryba w puszce: stary – nowy trend rodem z TikToka!

Kolejnym trendem z TikTok jest deska konserw. To nic innego, jak nowa odmiana popularnej deski serów czy wędlin, która zamiast nich wykorzystuje ryby w puszce. Na deskach konserw królują nowoczesne smaki, takie jak makrela z jalapeño, wędzone skorupiaki z habanero i pieprzem cytrynowym, czy ośmiornica w oliwie z oliwek. Możliwości stworzenia takiej deski jest mnóstwo. Wszystko, czego potrzeba to odrobina wyobraźni i apetyt na nowe smaki!

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
3 listopada 2023

Czarny czosnek – SUPERFOODS pełen zdrowotnych dobrodziejstw

Czarny czosnek to tajemniczy składnik kuchni, pochodzący z tradycji azjatyckiej, który zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje zdrowotne właściwości i niezwykły smak. W przeciwieństwie do świeżego, zwyczajnego czosnku, ten czarny wyróżnia się brakiem charakterystycznego, pikantnego smaku oraz aromatu, co wynika z mniejszej zawartości allicyny. Proces jego produkcji nadaje mu unikalny, ciemny kolor, delikatny, słodkawy smak oraz zmienia jego konsystencję na bardziej galaretowatą i gumową.

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
26 października 2023

Znamy smaki na sezon GRILL 2024!

Aby mieć pewność, że nasza oferta GRILL 2024 jest w pełni dopracowana w tym roku postanowiliśmy zaangażować pracowników PROMAR i przeprowadzić badanie konsumenckie na nas samych.
Nasz zespół jest naszą najważniejszą wartością, a dzięki różnorodności gustów kulinarnych pracowników udało nam się wytypować TOPOWE SMAKI na sezon GRILL 2024.

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
4 października 2023

Yuzu - tajemniczy owoc z Japonii podbija świat!

Tajemniczy owoc, który podbija świat swoim niezwykłym smakiem, zapachem i właściwościami zdrowotnymi. Inspiruje zarówno kucharzy, perfumiarzy, jak i entuzjastów naturalnej pielęgnacji. Mowa o yuzu - egzotycznym owocu pochodzącym z Japonii, niekwestionowanym najnowszym trendzie.

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
8 sierpnia 2023

GORĄCY TREND 2023 z Tik Tok’a – DESKA MASŁA jako niebanalna przystawka

Premierę w social mediach deska masła miała we wrześniu 2022 roku. Na swoim kulinarnym TikToku amerykanka Justine Doiron opublikowała film, na którym zainspirowana kuchnią szefa kuchni Joshui McFaddena pokazuje przygotowanie własnej deski. Miękkie masło blogerka rozłożyła estetycznie na drewnianej desce, dodała cytrynę, cebulę, miód, świeże zioła oraz kwiaty. Przygotowaną nietypową przystawkę na filmiku Doiron smakuje z kromką świeżego chleba. Ten TikTokowy film dotarł do wielu odbiorców, zyskując 1.1 miliona polubień! Co więcej, sama nazwa ‘butterboard’, czyli deska masła, na TikToku aktualnie ma ponad 518.2 milionów wyświetleń!

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
13 kwietnia 2023

Smak kształtowany wzrokiem – KOLOR ROKU Viva Magenta 2023

Odważny, inspirujący, niekonwencjonalny, wibrujący pozytywną energią i pełen nadziei – taki właśnie jest Koloru Roku 2023, wybrany przez wyznaczający trendy Pantone Color Institute. Intensywny odcień Viva Magenta staje się trendem widocznym w aranżacjach wnętrz, w modzie i ... a także na naszych talerzach! 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
28 lutego 2023

READY TO …. szybka kulinarna rewolucja naszych czasów


READY TO COOK (RTC), READY TO HEAT (RTH) i READY TO EAT (RTE) to kategorie żywności wygodnej o różnym stopniu gotowości do spożycia – gotowe do obróbki termicznej (RTC), gotowe do podgrzania (RTH), gotowe do spożycia (RTE). Podstawową zaletą tego typu żywności dla konsumenta jest łatwość przygotowania atrakcyjnych dań oraz znaczne skrócenie czasu przygotowania posiłków. Niemniej, aby konsument nabywał tego rodzaju produkty konieczna jest ich świeżość i dobra jakość, atrakcyjny wygląd, dobry smak i bezpieczeństwo spożycia. Sukces rynkowy uzależniony jest bowiem od konsumenckiej oceny walorów sensorycznych i użyteczności produktu, a także od odpowiedniej informacji o nim oraz od zaufania konsumentów do takiej żywności.

 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
13 lutego 2023

Walentynki z kardamonem - afrodyzjakowym królem przypraw

Kardamon – znana od wieków, jedna z najdroższych i najcenniejszych ekskluzywnych przypraw na świecie. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i dlaczego wspominamy o niej właśnie dziś? 

Pochodzący z rodziny imbirowatych kardamon ma charakterystyczny, pikantny, cytrynowo-imbirowy i zarazem słodki smak, z lekką korzenną nutą. Dodany do kawy czy kakao nadaje napojom charakteru, a ponadto stanowi idealne połączenie z daniami słodkimi, jak i mięsnymi.
  

 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
16 stycznia 2023

Piekielne smaki - Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw 2023

Rozpalamy nasze zmysły smakowe! Właśnie dziś - 16 stycznia po raz kolejny świętujemy Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw – wyjątkowe i zarazem piekielnie smaczne święto. W tym dniu, za sprawą wyselekcjonowanych przypraw, smakować możemy różnorodne, mniej i bardziej ostre specjały. 
 
Koneserzy ostrych dań, odkrywając pikantne potrawy świata korzystają z oznaczeń w skali Scovilla (SHU), która określa ostrość potraw. W skali tej przykładowo papryka słodka ma wartość 0 SHU, papryka jalapeno 2500-2800 SHU, a pieprz cayenne 30000-50000 SHU. Co ciekawe, najostrzejsza wyhodowana papryka otrzymała w tej skali ponad 3 miliony, a kolekcjonerski, najostrzejszy sos na świecie o nazwie „Blairs’ 16 Million Reserve” stworzony w New Jersey jedynie w 999 sztukach aż 16 mln SHU! 

 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 listopada 2022

Zaskocz odwagą w kuchni – zmywarka patentem na idealnego łososia

W Internecie pełno nowości kulinarnych, dziś to my przychodzimy z czymś innowatorskim i specjalnym.
Aromatyczny, soczysty i delikatny... oto przepis na perfekcyjnego łososia ze zmywarki.

Ale stop... Na łososia? Ze zmywarki? .....

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
10 listopada 2022

Ryba szczęścia i zdrowia Ci doda

Nadeszła jesień, a wraz z nią wahania temperatur, deszcze i silne wiatry. Nic więc dziwnego, że nasza odporność wystawiana jest na próbę i nietrudno o przeziębienie. Okres jesienno-zimowy to czas, gdy szczególnie powinniśmy zadbać o nasz organizm.

Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest  wzbogacenie naszej diety poprzez wprowadzenie do niej ryby, które są bogatym źródłem witaminy D – wspierającej naszą odporność oraz niezbędnych niskonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów Omega-3. 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
2 września 2022

Nostalgia food, czyli wspomnienia z dzieciństwa zamknięte w słoiku


W zabieganej codzienności, często tęsknimy za beztroskimi chwilami z dzieciństwa i błogim spokojem. Dla chwili wytchnienia i poprawy samopoczucia ochoczo uprawiamy ogródki czy hodujemy rośliny na balkonach. Powrót do korzeni ułatwiają nam znane i uwielbiane przez wszystkich zapachy domowego ciasta drożdżowego, bigosu, gulaszu czy pulpetów. Chętnie sięgamy po dania znane nam od najmłodszych lat, o prostym, niewymagającym, lecz bardzo zdrowym składzie, w przygotowaniu których mistrzyniami były nasze babcie.

 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
4 sierpnia 2022

Kultura smakoszy w 2022 roku, czyli o grillowaniu w zaciszu własnego ogrodu

Sezon grillowy w pełni, nic więc dziwnego, że aromat pieczonego mięsa i warzyw unosi się w powietrzu niemal wszędzie! 

Ostatnie dwa lata sprawiły, że zdecydowana część rodzin na nowo odkrywała tajniki gotowania, pieczenia, czy właśnie grillowania. Wspólne przyrządzanie potraw, a następnie smakowanie świata w zaciszu swojego ogrodu to dla wielu rodzin wciąż celebrowany rytuał, mimo że ich ulubione restauracje ponownie zostały otwarte.

Z roku na rok, coraz większą popularnością cieszą się nowoczesne grille gazowe i elektryczne. Oczywiście nadal nie brakuje zwolenników tradycyjnego grillowania, którzy twierdzą, że prawdziwy grill to ten z brykietem, dymem i zapachem. Niezależnie od wybranej metody, każdy fan dań z rusztu z pewnością nie zaprzeczy, że grillowanie wykształciło swego rodzaju kulturę – kulturę smakoszy. 

 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
27 lipca 2022

3 pomysły na warzywniak w mieście, czyli o ULTRAURBAN FARMING

Mogłoby się wydawać, że pojęcie URBAN FARMING to stosunkowo nowy trend. Jednak pierwsze miejskie uprawy istniały już w starożytnym Egipicie! Do ich nawadniania wykorzystywano wtedy system magazynowania i odprowadzania wód opadowych. Obecnie odnotowujemy więc powrót do korzeni, a coraz popularniejszy w 2022 r. ULTRAURBAN FARMING to wzrost znaczenia miejskiego rolnictwa w jeszcze nowszej odsłonie. Koncentruje się on na rozwijaniu upraw roślin w warunkach miejskich, a skala, wielkość i struktura odpowiada na potrzeby konkretnej instytucji, galerii handlowej czy danej społeczności lokalnej. 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
30 listopada 2021

Mniej mięsa, więcej roślin na talerzach w 2022 roku

Mimo że większość z nas nie wyobraża sobie życia bez mięsa, ograniczanie jego spożycia na świecie jest tendencją niezaprzeczalną. Badania dowodzą, że taka postawa obniża ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Jest ona również zbawienna dla naszej planety za sprawą mniejszej emisji gazów cieplarnianych. W poniższym artykule pokazujemy, że ruch vege jest tylko jednym z trendów świadomego odżywiania, a radykalnie wykluczanie mięsa z jadłospisu nie jest koniecznością. 

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
26 października 2021

GRILL 2022 zapowiada karnawał zmysłów

Mimo, że wraz z nadejściem jesieni, zakończyliśmy sezon grillowy 2021, w PROMAR już jesteśmy gotowi na nowy sezon 2022 – w końcu dla miłośników grillowania sezon trwa cały rok! Ostatnie dwa lata wprowadziły niemałą rewolucję, zmieniając kulinarne zachowania konsumentów na całym świecie. Największa zmiana to bardzo popularna dostawa do domu i zakupy on-line. Zamknięcie restauracji poniekąd zmusiło nas do gotowania w domu, a zamawianie śniadań, obiadów, kolacji z dowozem do domu stało się normą.

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
20 kwietnia 2021

TOP TRENDS 2021 - papryka Habanada

W czasie gdy różnych stresujących i niespodziewanych doznań dostarcza nam pandemia, okazuje się, że w kuchni i na talerzu potrzebujemy nostalgii, spokoju i wyciszenia. Najbardziej popularne trendy nie serwują nam żadnych ekstremalnych doznań i smaków.

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
14 kwietnia 2021

TOP TRENDS 2021 - Odporność ponad wszystko!

W czasie ostatniego roku kwestia budowania odporności stała się niezwykle popularna. Wcześniej dbaliśmy o wagę, o zbilansowanie składników odżywczych. Teraz w czasie pandemii najistotniejsze stało się poszukiwanie składników, które włączone do codziennej diety będą wzmacniały naszą odporność i pomagały w walce z wirusami.

CZYTAJ DALEJ
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
24 marca 2021

TOP TRENDS 2021 - Umami Cię omami!

Każdy z nas od przedszkola uczony jest, że wyróżniamy 4 smaki: słodki, gorzki, słony, kwaśny. I pomimo, że już ponad 100 lat temu Kikunae Ikeda japoński profesor chemii z Cesarskiego Uniwersytetu Tokijskiego odkrył istnienie piątego smaku – to wciąż wiele osób jest zdziwionych słysząc o umami.

CZYTAJ DALEJ