Sezon grillowy w pełni, nic więc dziwnego, że aromat pieczonego mięsa i warzyw unosi się w powietrzu niemal wszędzie! 
Ostatnie dwa lata sprawiły, że zdecydowana część rodzin na nowo odkrywała tajniki gotowania, pieczenia, czy właśnie grillowania. Wspólne przyrządzanie potraw, a następnie smakowanie świata w zaciszu swojego ogrodu to dla wielu rodzin wciąż celebrowany rytuał, mimo że ich ulubione restauracje ponownie zostały otwarte.
Z roku na rok, coraz większą popularnością cieszą się nowoczesne grille gazowe i elektryczne. Oczywiście nadal nie brakuje zwolenników tradycyjnego grillowania, którzy twierdzą, że prawdziwy grill to ten z brykietem, dymem i zapachem. Niezależnie od wybranej metody, każdy fan dań z rusztu z pewnością nie zaprzeczy, że grillowanie wykształciło swego rodzaju kulturę – kulturę smakoszy. 

Smakowanie świata w zaciszu swojego ogrodu  
W ostatnim czasie zmuszeni byliśmy ograniczyć nieco nasze podróże, przez co doceniliśmy możliwość smakowania świata w zaciszu własnego ogrodu. Po dwóch latach nadal chętnie spędzamy czas na wspólnych piknikach i wciąż jesteśmy otwarci na odkrywanie nowych specjałów z małych prowincji bez konieczności wyjazdu na drugi koniec świata. Przyprawy azjatyckie, bliskowschodnie i południowoamerykańskie są wielkim hitem wśród smaków BBQ.
Coraz śmielej sięgamy po wyraźnie słodką marynatę inspirowaną kuchnią koreańską z dominującą nutą czosnku, imbiru i sosu sojowego. Na grilla często wybieramy też smak prosto z południowej Afryki, jakim niewątpliwie jest marynata o profilu paprykowo-pomidorowym z nutą aromatycznych przypraw korzennych. Równie chętnie przenosimy się w teksańsko-amerykańską kulinarną podróż lub sięgamy po chińskie smaki na grillu orientalnym. 

Na zdrowie! 
Faktem jest, że każdy z nas dąży do poprawy swojego stanu zdrowia i wzmocnienia odporności. W ubiegłych latach doceniliśmy zdrowie zdecydowanie bardziej. Jednak czy grillować można zdrowo? Oczywiście! Mięsa z grilla, są nie tylko pyszne, ale i mniej tłuste. W odróżnieniu od innych sposobów przyrządzania mięs, które polegają na gotowaniu mięsa we własnym tłuszczu, grillowanie umożliwia spływanie nadmiaru tłuszczu z rusztu. Często na grilla sięgamy po bardzo pikantne aromaty. Trafnym wyborem jest tutaj popularna kapsaicyna, czyli niezwykle ostre przyprawy, o wielu właściwościach prozdrowotnych. Ten dodatek zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia. 

Nie tylko mięso
Wegetarianizm – rosnący na sile trend zadomowił się w wielu naszych domach. Coraz więcej osób decyduje się ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety mięso, jednak mimo tego nie muszą oni rezygnować z grilla. Kalafior z rożna, słodki ziemniak z rusztu, wegański szaszłyk z cebulą i papryką czy pieczony bakłażan? Brzmi pysznie! Także w tym roku na wielu naszych rusztach goszczą „zdobycze sezonowe”. Grillowanie nie tylko poprawia smak warzyw, ale też zwiększa ich wartość odżywczą, pomaga zachować składki odżywcze i co równie ważne, jest bardzo proste w przygotowaniu. Ponadto warzywa i owoce z rusztu oferują nam liczne korzyści zdrowotne, tj. zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, otyłości czy choroby wieńcowej. 

Apetyt na doznania kulinarne obserwowane w Social Mediach
Któż z nas nigdy nie zobaczył w social mediach idealnego zdjęcia posiłku, na którego widok „kiszki marsza grają, a ślinka cieknie”? Twitter, Facebook, Instagram? Oczywiście, jednak swój prawdziwy rozkwit przeżywa TikTok. To na jego punkcie oszaleli także szefowie kuchni, w tym jeden z najbardziej rozpoznawalnych – Gordon Ramsay. Kucharze z całego świata za pomocą krótkich filmików zdradzają swoje kulinarne tajniki, które coraz częściej wykorzystujemy w swoich własnych kuchniach czy przyrządzając grilla. W końcu każdy z nas chciałby się poczuć, jak najwyższej klasy kucharz i sprawdzić swoje kulinarne umiejętności. W tym przypadku apetyt rośnie w miarę… oglądania. 

Kulinarne doznania, jak w restauracji we własnym ogrodzie
Bez wątpienia dania spożywane na świeżym powietrzu smakują najlepiej. Wydawać by się mogło, że grillowanie to zaledwie wrzucenie kiełbasek na ruszt. Nic bardziej mylnego. Grillowanie jest sztuką przyrządzania potraw, która polega także na uprzednim peklowaniu i pozostałej obróbce zanim danie jest gotowe do wrzucenia na ruszt. Nie każdy z nas ma jednak czas, odpowiedni sprzęt czy umiejętności, by zorganizować przyjęcie grillowe we własnym ogrodzie. Stąd popularność zyskują firmy cateringowe posiadające w swojej ofercie organizację takiej imprezy, a nawet możliwość skorzystania z usługi GrillMan’ów. Kompleksowa obsługa ogrodowego przyjęcia? Czemu nie! 

Kultura grillowych smakoszy
Chociaż po dwóch latach wróciliśmy do normalności, to ogrodowe grillowanie nadal pozwala domownikom cieszyć się wspólnie spędzanym czasem na świeżym powietrzu i jest bardzo chętnie wybieraną formą aktywności. Dbamy o własne zdrowie i chętnie na naszych grillach pojawiają się także owoce i warzywa. Nasze apetyty grillowe coraz częściej wzmacniają treści obserwowane w mediach społecznościowych. Ponadto śmielej sięgamy po obsługę firm, które zapewniają nam doskonałe doznania kulinarne. 

Smakujemy świata w zaciszu swego ogrodu wybierając coraz odważniejsze mieszanki przypraw grillowych. Nie zapominamy oczywiście o klasyce, bo nadal (wg Mintel’a) topowym smakiem produktów grillowych pozostaje smak BBQ, który opiera się na aromacie dymu wędzarniczego i jest modyfikowany syropem klonowym.
Standardowy smak grillowy czy orientalna nuta? W obszernej ofercie grillowej marynat suchych i płynnych PROMAR, nie brakuje klasycznych oraz wyszukanych smaków z całego świata! 

Chętnie przedstawimy pełną ofertę grillowych produktów. Zapraszamy do kontaktu! Smacznego! 

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
15 maja 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 stycznia 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
27 lipca 2022
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
30 listopada 2021