Nadeszła jesień, a wraz z nią wahania temperatur, deszcze i silne wiatry. Nic więc dziwnego, że nasza odporność wystawiana jest na próbę i nietrudno o przeziębienie. Okres jesienno-zimowy to czas, gdy szczególnie powinniśmy zadbać o nasz organizm. 

Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest wzbogacenie naszej diety poprzez wprowadzenie do niej ryby, które są bogatym źródłem witaminy D – wspierającej naszą odporność oraz niezbędnych niskonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów Omega-3. Mają one nieocenione działanie na koncentrację, kondycję i procesy myślowe, a także działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto, ryby są źródłem białka oraz witaminy A i E, a także składników mineralnych tj. żelazo, jod, cynk, mangan, potas, sód. Warto dodać, że spożywanie ryb powoduje zwiększenie produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Można bez wahania stwierdzić, że ryba wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie pod każdym względem i powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. 

Polska  jest potentatem w branży rybnej
W przetwórstwie rybnym Polska znajduje się w europejskiej czołówce. Rodzime zakłady rybne są jedne z największych i najnowocześniejszych w Europie, a polskie produkty znane są na całym świecie. 

Jesteśmy:
- największym przetwórcą łososia i śledzia w Europie;
- jednym z trzech największych przetwórców makreli i producentem konserw w Unii Europejskiej;
- największym dostawcą przetworów rybnych na rynek niemiecki;
- producentem jednego z najlepszych kawiorów  na świecie. 


Ryba w nowej o(d)słonie, czyli o osłonkach alginianowych w przetwórstwie rybnym. 
Najnowszym trendem w przetwórstwie rybnym są produkty w osłonkach alginianowych. 
Popularne stają się kiełbaski rybne, czy to w formie na zimno, czy też np. na grill.

Dużym  zainteresowaniem cieszą się przekąski rybne np. w postaci kabanosów w różnych wariantach smakowych. Łosoś, tuńczyk, makrela czy pstrąg to dobra baza to wykreowania szerokiego portfolio przekąsek rybnych. Klienci poszukują produktów łatwych i wygodnych w przygotowaniu jak kabanosy, które szybko zdobywają rynki, stanowiąc jednocześnie zdrową przekąskę do szkoły, pracy czy podroży. Są idealne do sprzedaży vendingowej  w nowoczesnych, bezobsługowych sklepach wspieranych przez sztuczną inteligencję, pozwalających na szybkie zakupy bez kasjerów, kolejek i gotówki.

W tego typu produktach idealnie sprawdzają się osłonki alginianowe, które idealnie  wpisują się w obecne trendy żywieniowe oraz dają możliwości szerokiego zastosowania technologicznego. Osłonka alginianowa to produkt roślinny, wyprodukowany z alg morskich, która tworzy na powierzchni wyrobu prawie niewidoczną i niewyczuwalną sensorycznie powłokę. W tej grupie produktowej innowacyjną propozycją firmy PROMAR są covery oparte na bazie alginianu sodu oraz mieszankach przypraw naturalnych. Takie rozwiązania dedykowane są do potrójnej ekstruzji, a produkty gotowe zyskują na atrakcyjnym wyglądzie i smaku.

Z surowcem rybnym dobrze korelują covery o smaku:  PIEPRZ CZOSNEK, POMIDORY BAZYLIA, MIX PIEPRZY . Oczywiście wariantów smakowych może być o wiele więcej. Przyprawy wykorzystywane w mieszance, ze względu na swoją zróżnicowaną strukturę, pełnią dodatkowo funkcję dekoracyjną.

Zastosowanie osłonek alginianowych przetwórstwie rybnym zapewnia idealną harmonię smaku i charakteryzuje się bardzo wysoką czystością mikrobiologiczną, co jest niezwykle ważne dla potrzeb branży rybnej. Większość przypraw aplikowanych na ryby musi przejść proces sterylizacji, aby nie dopuścić do wtórnego zakażenia mikrobiologicznego mięsa ryb. My od samego początku używamy tylko przypraw sterylizowanych.

Dodatkowo podczas wędzenia ryb na zimno lub na gorąco eliminuje się większość smaku i aromatu z przypraw, zastosowanie osłonek alginianowych z coverami pozwala  nie tylko zachować a wręcz jeszcze uwypuklić oczekiwane smaki i aromaty.

PROMAR już od wielu lat intensywnie współpracuje z branżą rybną wspierając rozwój produktów na wszystkie rynki zbytu. Posiadana wiedza i doświadczenie pozwala nam pracować nad projektami dedykowanymi na odległe światowe rynki zbytu. 

Produkty PROMAR dedykowane dla przetwórstwa rybnego są innowacyjne i nietuzinkowe, wpasowujące się w aktualne trendy żywieniowe. Wysoka jakość użytych surowców w naszych produktach to gwarancja stabilnej jakości wyrobu gotowego. Dzięki bogatemu zapleczu, PROMAR stanowi pozycję strategicznego dostawcy dla największych firm na rynku przetwórstwa rybnego w Polsce, umacniając tym samym silną pozycję polskiego przemysłu rybnego.

Zapraszamy do kontaktu. Nasi technolodzy chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania i udzielą konkretnych wskazówek.

 

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
15 maja 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 stycznia 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
2 września 2022
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
4 sierpnia 2022