Rozpalamy nasze zmysły smakowe! Właśnie dziś - 16 stycznia po raz kolejny świętujemy Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw – wyjątkowe i zarazem piekielnie smaczne święto. W tym dniu, za sprawą wyselekcjonowanych przypraw, smakować możemy różnorodne, mniej i bardziej ostre specjały. 
 
Koneserzy ostrych dań, odkrywając pikantne potrawy świata korzystają z oznaczeń w skali Scovilla (SHU), która określa ostrość potraw. W skali tej przykładowo papryka słodka ma wartość 0 SHU, papryka jalapeno 2500-2800 SHU, a pieprz cayenne 30000-50000 SHU. Co ciekawe, najostrzejsza wyhodowana papryka otrzymała w tej skali ponad 3 miliony, a kolekcjonerski, najostrzejszy sos na świecie o nazwie „Blairs’ 16 Million Reserve” stworzony w New Jersey jedynie w 999 sztukach aż 16 mln SHU! 
 
Sekretna pikanteria światowych kuchni to zasługa głównie trzech substancji: 

  • kapsaicyny,
  • piperyny
  • izotiocyjanianu allilu.    

 
Kapsaicyna to substancja nadająca ostrość najostrzejszym przyprawom świata, występująca naturalnie w ostrych paprykach. Jej zawartość wzrasta wraz z dojrzewaniem owoców. W PROMAR posiadamy wiele odmian ostrych papryczek: chilli, Piri-piri, jalapeno, Scotch Bonnet, habanero, Carolina Reaper, Trinidad Scorpion. Warto wiedzieć, że codzienne spożywanie kapsaicyny może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka raka żołądka o 45%! Ponadto, wbrew powszechnym mitom, może ona zapobiegać i przyspieszać gojenie się wrzodów żołądka oraz obniżyć poziom cukru we krwi.  
 
Piperyna
to związek chemiczny odpowiadający za ostrość pieprzu, występujący przede wszystkim we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Proponujemy aromatyczny i ostry pieprz czarny, biały, zielony, różowy oraz mieszanki smakowe na bazie pieprzu. Dostępne są także pieprze mielone (KRIO) i grysy: 1x1; 1,5x1,5; 2x2; 3x3. Posiadają właściwości antynowotworowe i oczyszczające, a spożywane regularnie poprawiają metabolizm i przemianę materii. Co więcej działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo, w połączeniu z wódką wspomagają niestrawność, a z cynamonem mogą zmniejszać bóle migrenowe. 
 
Izotiocyjanian allilu to lotny związek organiczny odpowiadający za palący smak chrzanu, wasabi czy musztard. Co ciekawe, ostrości chrzanu nie da się zmierzyć, ze względu na jego oddziaływanie na śluzówkę nosa i oczy, a nie tylko na receptory jamy ustnej, jak w przypadku np. papryczek ostrych. Dzięki tym właściwościom wspomaga udrażniać drogi oddechowe, ponadto działa bakteriobójczo, dezynfekująco i przeciwgrzybiczo, a w dodatku zapobiega zatruciom pokarmowym. W naszej ofercie posiadamy wiele ostrych rozwiązań smakowych na bazie chrzanu, gorczycy czy nuty wasabi.

Można zauważyć, że pikantna kuchnia nadaje nie tylko charakter smakowy potrawom, ale także spożywana w odpowiednich ilościach działa leczniczo i prozdrowotnie.

To dlatego zachęcamy do piekielnego świętowania!

Zespół PROMAR życzy Państwu smacznego!

 

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
15 maja 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 stycznia 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 listopada 2022
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
10 listopada 2022