Z ŻYCIA FIRMY
PRORUNNERS’i na RUNMAGEDDON’ie – Test Siły i Charakteru
W sobotę, 8 czerwca, nasza firmowa drużyna PRORUNNERS’ów stanęła przed nie lada wyzwaniem, biorąc udział w kolejnej edycji RUNMAGEDDON’u. Bieg stanowił wyjątkowy sprawdzian naszej determinacji i wytrzymałości. Jego główne hasło, "RUNMAGEDDON Siła i Charakter", nie mogło lepiej oddać tego, co przeżyliśmy na trasie.
RUNMAGEDDON to nie tylko zwykły bieg – to walka z własnymi słabościami, zarówno fizycznymi, jak i mentalnymi. To właśnie siła i charakter są tutaj niezbędne. Samo zapisanie się na bieg wymaga odwagi i odrobiny szaleństwa, a to dopiero początek. Prawdziwa próba zaczyna się jednak na trasie, gdzie silna wola i determinacja są kluczowe.
PROMAR RUN II Bieg Zawierciański za nami!
26 maja 2024 ulice Zawiercia wypełniły się uczestnikami PROMAR RUN II Biegu Zawierciańskiego. Prawie 300 biegaczy wzięło udział w zawodach, pokonując dystanse 5 i 10 kilometrów.
Organizatorami imprezy byli OSIR Zawiercie oraz Grupa Sportowa „Warto Biegać”. Nasza firma, PROMAR, miała zaszczyt być patronem tytularnym tego wydarzenia, a nazwa biegu – PROMAR RUN – ku naszej dumie, zyskała uznanie wśród uczestników i kibiców.
W zdrowym ciele, zdrowy duch! PRORUNNERSI na start!
W tym roku stawiamy na bieganie i to w intensywnym tempie! Bierzemy udział w trzech ekscytujących biegach, a każdy z nich jest wyjątkowy na swój sposób.
Wspieramy Młode Talenty! PROMAR Sponsorem Klubu „Dwójka Zawiercie”
Z radością informujemy, że zostaliśmy sponsorem Międzyszkolnego Klubu Sportowego „Dwójka Zawiercie”, w którym młode, ambitne dziewczęta trenują siatkówkę.
W PROMAR od zawsze traktujemy sport jako nieodłączny element życia i wartość, którą chcemy promować, nie tylko wśród naszych pracowników, ale także wśród lokalnej społeczności. Szczególnie bliskie są nam kluby, które rozwijają talent najmłodszych, jednocześnie zachęcając ich do podjęcia aktywności fizycznej. Młode talenty są godne podziwu, dlatego z radością wspieramy ich rozwój i pasję!
Z Promarem przez życie. Andrzej Marchewka o kamieniach milowych biznesu, przemianach, górach i planach.
Andrzej Marchewka, założyciel i Prezes Firmy PROMAR PPH Sp. z o.o. po 34 latach przekazuje zarządzanie spółką nowemu Prezesowi - Marcinowi Marmajewskiemu. Przejście na emeryturę to dobry czas na podsumowania. Andrzej Marchewka w rozmowie z Adamem Tubilewiczem, zastępcą redaktora naczelnego Portalu Spożywczego opowiada o swoim życiu, pasjach, rozwoju PROMAR, ludziach, którzy tworzyli i tworzą z nim firmę, a także planach na przyszłość.
Weekend Cudów, Razem zmieniamy Świat!
Szlachetna Paczka to polska inicjatywa społeczna, która umożliwia pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej poprzez dostarczenie im świątecznych paczek z niezbędnymi artykułami oraz prezentami. Angażując się w tę akcję, możemy wspólnie tworzyć radosne Święta dla tych, którzy potrzebują wsparcia. Szlachetna Paczka każdego roku zdobywa coraz więcej serc. To przede wszystkim wspólna troska o drugiego człowieka, niosąca pomoc w chwilach trudności. Wierzymy, że nawet najdrobniejsze gesty mogą wywołać uśmiech, dlatego z dumą i radością po raz kolejny włączyliśmy się w tę szlachetną misję.
SZTAFETA POMOCY! PRORUNNERSI na Poland Business Run 2023.
Czy można połączyć sportową rywalizację ze szczytnym celem?
Oczywiście, że TAK! Taki właśnie jest cel Poland Business Run - biznesowej sztafety charytatywnej, w której wzięliśmy udział 3 września w Krakowie na Błoniach. Była to już 12. edycja tego magicznego wydarzenia.
XVIII Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym - PROMAR OPEN 2023
Niezapomniane emocje, sportowa pasja i duch rywalizacji wypełniły korty podczas XVIII Mistrzostw Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym. Tegoroczny Turniej Tenisowy PROMAR OPEN odbył się w dniach 17 i 18 czerwca 2023 r. w malowniczej Ostródzie pod patronatem firmy PROMAR.
Ostróda ma szczególne znaczenie w historii naszego turnieju, ponieważ właśnie tutaj miały miejsce pierwsze edycje imprezy. Minione zawody przyciągnęły wielu zawodników, którzy ponownie walczyli o trofeum Prezesa Indykpolu. Zawody rozegraliśmy na starannie przygotowanych kortach Ostródzkiego Centrum Sportu i Rekreacji.
DNI PRZEMYSŁU MIĘNEGO
W dniu 18 maja br. miała miejsce 54. edycja wydarzenia Dnia Przemysłu Mięsnego połączona z ogłoszeniem wyników 55. edycji prestiżowego konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, zorganizowanego przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowego Instytutu Badawczego. Uroczystość ta, odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Domu Technika NOT w Warszawie i zgromadziła liczne grono ekspertów oraz przedstawicieli branży mięsnej.
Wizyta Studentów z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
Końcem kwietnia mieliśmy przyjemność gościć grupę studentów z Wydziału Nauki o Żywności - uczestników projektu Program Rozwojowy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Do końca świata i jeden dzień dłużej! 31. Finał WOŚP 2023!
Tegoroczny, 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zagrał 29 stycznia. Właśnie ta szlachetna, publiczna zbiórka, której środki przeznaczone są na zakup najnowocześniejszego sprzętu medycznego dla polskich szpitali, jest dla całego zespołu PROMAR niesamowicie szczytnym celem.
W bieżącym roku Fundacja WOŚP zdecydowała się wesprzeć walkę z sepsą – chorobą, która w skali globalnej odpowiada za około 20 % wszystkich zgonów. Graliśmy pod hasłem: Chcemy wygrać z sepsą! Gramy dla wszystkich - małych i dużych! Za zebrane środki szpitale zostaną wyposażone w urządzenia pozwalające na przyspieszenie diagnostyki zakażeń, co wpłynie na szybsze wdrożenie skutecznego leczenia, a więc wspomoże terapię sepsy.
Wyzwania branży rybnej w obliczu aktualnej sytuacji gospodarczej – 8. Kongres Rybny za nami
Czy branża rybna stanęła u progu kryzysu po 25 latach wyjątkowego rozwoju? Czy wkrótce czeka nas recesja? O problemach, które pojawiły się w branży oraz o wprowadzanych innowacjach rozmawialiśmy podczas październikowego, 8. Kongresu Rybnego w Gdyni.
Trudno nie zgodzić się z faktem, że aktualne otoczenie makroekonomiczne nie sprzyja rozwojowi – wojna na Ukrainie i zaburzone popandemiczne łańcuchy dostaw to nie lada wyzwanie dla wielu sektorów gospodarki, w tym dla sektora rybnego.
Jak wynika z przedstawionych na Kongresie badań rentowność operacyjna przedsiębiorstw branży rybnej już w 2021 roku uległa pogorszeniu i była niższa niż w całej branży spożywczej (3,19% ver. 4,30%).
REBRENDING NASZYCH MAREK
PROMAR od ponad 30 lat cieszy się opinią godnego zaufania partnera biznesowego, dostarczającego rozwiązania dla przemysłu spożywczego w kraju i za granicą.
Na przestrzeni trzech dekad PROMAR znacząco powiększył swój asortyment i ewoluował w markę parasolową,
która jest synonimem jakości, zaangażowania i elastyczności.
Aktualnie pod swymi skrzydłami, PROMAR obejmuje następujące submarki:
PROMASOL / PROAROMA / PROMIX / PROPURO.
PROMAR na konferencji technologicznej FORUM Mięsne Technologie 2022
Za nami jedno z najważniejszych wydarzeń branży mięsnej w roku. W dniach 21-23 listopada mieliśmy zaszczyt wziąć udział w konferencji technologicznej FORUM Mięsne Technologie 2022, która odbyła się w Hotelu Cukrownia Żnin w Żninie.
Wyjątkowe, zabytkowe miejsce, jakim jest postindustrialny Hotel w Żninie było naszym listopadowym centrum rozmów.
Tematyka konferencji skupiła się na najważniejszych branżowych obszarach: na innowacjach technologicznych, na bezpieczeństwie energetycznym i optymalizacji kosztów oraz na wpływie nowoczesnych technologii na rentowność produkcji.
Chwilo trwaj! Biesiadowanie w górach w wydaniu PROMAR
Za nami piękny początek jesieni, którą rozpoczęliśmy... wspólnie! To właśnie w pierwszy piątek października cała załoga
PROMAR spędziła niezapomniany, bezcenny czas w jednym z najwyżej położonych hoteli w górach Beskidu Żywieckiego.
JUBILEUSZ 100-LECIA ISTNIENIA STOWARZYSZENIA RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.
Cieszymy się że będąc wieloletnim członkiem Stowarzyszenia, mieliśmy ten zaszczyt uczestniczenia w tak wspaniałym Jubileuszu 100- lecia istnienia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
Dziesięć dekad bogatej historii działalności to niewątpliwie bardzo duży wkład w rozwój przetwórstwa mięsnego w Polsce.
To dzięki między innymi działalności Stowarzyszenia polska żywność cieszy się tak dużym uznaniem na rynku polskim i zagranicznym.
VIII Kongres Rybny
4-5 października odbędzie się VIII Kongres Rybny, największe spotkanie przedstawicieli branży przetwórstwa rybnego, akwakultury, rybołówstwa i handlu rybnego oraz dostawców branży rybnej. W tym roku PROMAR ma przyjemność być Partnerem Kongresu.
Potrzeby klientów naszym silnikiem napędowym!
W PROMAR od ponad 30 lat dostarczamy klientom z niemal całej Europy, a także z Azji i Australii, dodatki do żywności
i rozwiązania technologiczne dla przemysłu spożywczego.
Nasz ciągły rozwój i liczne inwestycje sprawiły, że jesteśmy nowoczesnym zakładem produkcyjnym, który łączy tradycję z innowacjami.
XVII Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym - PROMAR OPEN 2022!
Po dwóch latach przerwy, z przytupem powracamy do naszej tradycji, jaką jest organizacja Turnieju Tenisowego PROMAR OPEN. Tegoroczne XVII Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym, odbyły się w dniach 9 i 10 czerwca 2022 r., pod patronatem firm PROMATEC oraz PROMAR.
IFFA 2022 za nami!
IFFA to świetna okazja do inspirujących spotkań, dlatego także PROMARU nie mogło zabraknąć pośród wystawców. Był to już nasz trzeci udział w tym niesamowitym wydarzeniu. Przez sześć intensywnych dni od 14 do 19 maja wykorzystywaliśmy każdą chwilę targów, by nawiązać nowe kontakty biznesowe, podzielić się wiedzą i doświadczeniem oraz przedstawić naszą bogatą ofertę smakowych i funkcjonalnych dodatków do żywności.