Z ŻYCIA FIRMY

Z ŻYCIA FIRMY
6 września 2023

SZTAFETA POMOCY! PRORUNNERSI na Poland Business Run 2023.

Czy można połączyć sportową rywalizację ze szczytnym celem?
Oczywiście, że TAK! Taki właśnie jest cel Poland Business Run - biznesowej sztafety charytatywnej, w której wzięliśmy udział 3 września w Krakowie na Błoniach. Była to już 12. edycja tego magicznego wydarzenia.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
3 lipca 2023

XVIII Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym - PROMAR OPEN 2023

Niezapomniane emocje, sportowa pasja i duch rywalizacji wypełniły korty podczas XVIII Mistrzostw Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym. Tegoroczny Turniej Tenisowy PROMAR OPEN odbył się w dniach 17 i 18 czerwca 2023 r. w malowniczej Ostródzie pod patronatem firmy PROMAR. 

Ostróda ma szczególne znaczenie w historii naszego turnieju, ponieważ właśnie tutaj miały miejsce pierwsze edycje imprezy. Minione zawody przyciągnęły wielu zawodników, którzy ponownie walczyli o trofeum Prezesa Indykpolu. Zawody rozegraliśmy na starannie przygotowanych kortach Ostródzkiego Centrum Sportu i Rekreacji. 

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
2 czerwca 2023

DNI PRZEMYSŁU MIĘNEGO

W dniu 18 maja br. miała miejsce 54. edycja wydarzenia Dnia Przemysłu Mięsnego połączona z ogłoszeniem wyników 55. edycji prestiżowego konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, zorganizowanego przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowego Instytutu Badawczego. Uroczystość ta, odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Domu Technika NOT w Warszawie i zgromadziła liczne grono ekspertów oraz przedstawicieli branży mięsnej.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
15 maja 2023

Wizyta Studentów z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

Końcem kwietnia mieliśmy przyjemność gościć grupę studentów z Wydziału Nauki o Żywności - uczestników projektu Program Rozwojowy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
30 stycznia 2023

Do końca świata i jeden dzień dłużej! 31. Finał WOŚP 2023!

Tegoroczny, 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zagrał 29 stycznia. Właśnie ta szlachetna, publiczna zbiórka, której środki przeznaczone są na zakup najnowocześniejszego sprzętu medycznego dla polskich szpitali, jest dla całego zespołu PROMAR niesamowicie szczytnym celem. 

W bieżącym roku Fundacja WOŚP zdecydowała się wesprzeć walkę z sepsą – chorobą, która w skali globalnej odpowiada za około 20 % wszystkich zgonów. Graliśmy pod hasłem: Chcemy wygrać z sepsą! Gramy dla wszystkich - małych i dużych! Za zebrane środki szpitale zostaną wyposażone w urządzenia pozwalające na przyspieszenie diagnostyki zakażeń, co wpłynie na szybsze wdrożenie skutecznego leczenia, a więc wspomoże terapię sepsy.

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
24 stycznia 2023

Wyzwania branży rybnej w obliczu aktualnej sytuacji gospodarczej – 8. Kongres Rybny za nami

Czy branża rybna stanęła u progu kryzysu po 25 latach wyjątkowego rozwoju? Czy wkrótce czeka nas recesja? O problemach, które pojawiły się w branży oraz o wprowadzanych innowacjach rozmawialiśmy podczas październikowego, 8. Kongresu Rybnego w Gdyni. 

Trudno nie zgodzić się z faktem, że aktualne otoczenie makroekonomiczne nie sprzyja rozwojowi – wojna na Ukrainie i zaburzone popandemiczne łańcuchy dostaw to nie lada wyzwanie dla wielu sektorów gospodarki, w tym dla sektora rybnego. 

Jak wynika z przedstawionych na Kongresie badań rentowność operacyjna przedsiębiorstw branży rybnej już w 2021 roku uległa pogorszeniu i była niższa niż w całej branży spożywczej (3,19% ver. 4,30%). 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
11 stycznia 2023

REBRENDING NASZYCH MAREK

PROMAR od ponad 30 lat cieszy się opinią godnego zaufania partnera biznesowego, dostarczającego rozwiązania dla przemysłu spożywczego w kraju i za granicą. 

Na przestrzeni trzech dekad PROMAR znacząco powiększył swój asortyment i ewoluował w markę parasolową,
która jest synonimem jakości, zaangażowania i elastyczności. 

Aktualnie pod swymi skrzydłami, PROMAR obejmuje następujące submarki:
PROMASOL / PROAROMA / PROMIX / PROPURO.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
6 grudnia 2022

PROMAR na konferencji technologicznej FORUM Mięsne Technologie 2022

Za nami jedno z najważniejszych wydarzeń branży mięsnej w roku. W dniach 21-23 listopada mieliśmy zaszczyt wziąć udział w konferencji technologicznej FORUM Mięsne Technologie 2022, która odbyła się w Hotelu Cukrownia Żnin w Żninie.
 
Wyjątkowe, zabytkowe miejsce, jakim jest postindustrialny Hotel w Żninie było naszym listopadowym centrum rozmów.
Tematyka konferencji skupiła się na najważniejszych branżowych obszarach: na innowacjach technologicznych, na bezpieczeństwie energetycznym i optymalizacji kosztów oraz na wpływie nowoczesnych technologii na rentowność produkcji.

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
26 października 2022

Chwilo trwaj! Biesiadowanie w górach w wydaniu PROMAR

Za nami piękny początek jesieni, którą rozpoczęliśmy... wspólnie! To właśnie w pierwszy piątek października cała załoga
PROMAR spędziła niezapomniany, bezcenny czas w jednym z najwyżej położonych hoteli w górach Beskidu Żywieckiego. 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
11 października 2022

JUBILEUSZ 100-LECIA ISTNIENIA STOWARZYSZENIA RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.

Cieszymy się że będąc wieloletnim członkiem Stowarzyszenia, mieliśmy ten zaszczyt uczestniczenia w tak wspaniałym Jubileuszu 100- lecia istnienia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
Dziesięć dekad bogatej historii działalności to niewątpliwie bardzo duży wkład w rozwój przetwórstwa mięsnego w Polsce.
To dzięki między innymi działalności Stowarzyszenia polska żywność cieszy się tak dużym uznaniem na rynku polskim i zagranicznym.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
28 września 2022

VIII Kongres Rybny

4-5 października odbędzie się VIII Kongres Rybny, największe spotkanie przedstawicieli branży przetwórstwa rybnego, akwakultury, rybołówstwa i handlu rybnego oraz dostawców branży rybnej. W tym roku PROMAR ma przyjemność być Partnerem Kongresu. 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
7 lipca 2022

Potrzeby klientów naszym silnikiem napędowym!

W PROMAR od ponad 30 lat dostarczamy klientom z niemal całej Europy, a także z Azji i Australii, dodatki do żywności
i rozwiązania technologiczne dla przemysłu spożywczego.

Nasz ciągły rozwój i liczne inwestycje sprawiły, że jesteśmy  nowoczesnym zakładem produkcyjnym, który łączy tradycję z innowacjami.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
21 czerwca 2022

XVII Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym - PROMAR OPEN 2022!

Po dwóch latach przerwy, z przytupem powracamy do naszej tradycji, jaką jest organizacja Turnieju Tenisowego PROMAR OPEN. Tegoroczne XVII Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym, odbyły się w dniach 9 i 10 czerwca 2022 r., pod patronatem firm PROMATEC oraz PROMAR.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
24 maja 2022

IFFA 2022 za nami!

IFFA to świetna okazja do inspirujących spotkań, dlatego także PROMARU nie mogło zabraknąć pośród wystawców. Był to już nasz trzeci udział w tym niesamowitym wydarzeniu. Przez sześć intensywnych dni od 14 do 19 maja wykorzystywaliśmy każdą chwilę targów, by nawiązać nowe kontakty biznesowe, podzielić się wiedzą i doświadczeniem oraz przedstawić naszą bogatą ofertę smakowych i funkcjonalnych dodatków do żywności. 

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
12 kwietnia 2022

Wielkie odliczanie do IFFA 2022! PROMAR obecny!

Dla PROMAR będzie to już trzeci udział w targach IFFA. Edycja 2016 była dla nas debiutem. Drugi raz zaprezentowaliśmy się w 2019 r., gdzie pośród ponad 1000 wystawców z 149 krajów całego świata prezentowaliśmy nasze nowości i rozwiązania. Niemal za każdym razem IFFA przyciąga około 63 tysiące zwiedzających i aż 95% z nich jest zadowolonych z udziału w wydarzeniu. 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
19 stycznia 2022

PROMARY 2021 rozdane


Podążając za liczącą już ponad dekadę tradycją, Zarząd PROMAR z początkiem stycznia wręczył wyjątkowe Statuetki PROMARY 2021 będących wyrazem wdzięczności za budującą postawę i zaangażowanie w mijającym roku.

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
17 grudnia 2021

Panel sensoryczny PROMAR, czyli zmysły pod kontrolą

Analiza sensoryczna jest dziedziną analityki, która zmysły traktuje jako aparat pomiarowy przy zachowaniu odpowiednich warunków do oceny, a także wymagań, jakie muszą spełniać osoby przeprowadzające badanie. W ocenie biorą udział zmysły: wzroku, dotyku, węchu, smaku i słuchu, za pomocą których definiuje się konsystencję, zapach, teksturę, wygląd zewnętrzny czy smakowitość – sumę wrażeń smakowo-zapachowo-czuciowych. To właśnie one wpływają na atrakcyjność sensoryczną produktu. Badania przeprowadza zespół oceniający, czyli tzw. panel sensoryczny. Są to wybrane osoby o szczególnych predyspozycjach, których wrażliwość sensoryczna jest na wyjątkowo wysokim poziomie. 

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
31 stycznia 2022

30. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to wyjątkowa, ogólnopolska inicjatywa, której zamysłem jest zbieranie funduszy na zakup sprzętów medycznych ratujących zdrowie i życie dzieci oraz seniorów. Jest ona szczególnie bliską sercom całego naszego zespołu PROMAR akcją, którą z wielkim zaangażowaniem wspieramy już 20. rok z rzędu. Tegoroczny finał zorganizowano w szczytnym celu zebrania pieniędzy na zapewnienie najwyższego standardu diagnostyki i leczenia wzroku u dzieci.

Bo gramy do końca świata i jeden dzień dłużej! WOŚP w PROMAR

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
13 grudnia 2021

Razem możemy więcej! Dołączamy do Szlachetnej Paczki

W PROMAR podobnie jak w wielu innych polskich firmach - wychodzimy o krok dalej, chcąc wesprzeć tych najbardziej potrzebujących i pozwolić im poczuć prawdziwą Magię Świąt. 
Z radością i zapałem informujemy, że w tym roku dołączyliśmy do ogólnopolskiej akcji Szlachetna Paczka i wsparliśmy mamę wychowującą dwóch małych synów.

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
24 września 2021

Wizyta uczestników ICoMST 2021 w PROMARZE w Zawierciu!

W dniach 23-27 sierpnia 2021 odbył się 67 Kongres ICoMST – International Congress of Meat Science and Technology
PROMAR jako partner wydarzenia dla uczestników biorących udział w kongresie zorganizował spotkanie. Kilkuosobowa grupa przedstawicieli z Francji, Belgi, Polski i Dani 25 sierpnia odwiedziła niedawno oddane do użytku Centrum Badań i Rozwoju, zlokalizowane w siedzibie firmy w Zawierciu. 

CZYTAJ DALEJ