Z ŻYCIA FIRMY

Z ŻYCIA FIRMY
19 stycznia 2022

PROMARY 2021 rozdane


Podążając za liczącą już ponad dekadę tradycją, Zarząd PROMAR z początkiem stycznia wręczył wyjątkowe Statuetki PROMARY 2021 będących wyrazem wdzięczności za budującą postawę i zaangażowanie w mijającym roku.

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
17 grudnia 2021

Panel sensoryczny PROMAR, czyli zmysły pod kontrolą

Analiza sensoryczna jest dziedziną analityki, która zmysły traktuje jako aparat pomiarowy przy zachowaniu odpowiednich warunków do oceny, a także wymagań, jakie muszą spełniać osoby przeprowadzające badanie. W ocenie biorą udział zmysły: wzroku, dotyku, węchu, smaku i słuchu, za pomocą których definiuje się konsystencję, zapach, teksturę, wygląd zewnętrzny czy smakowitość – sumę wrażeń smakowo-zapachowo-czuciowych. To właśnie one wpływają na atrakcyjność sensoryczną produktu. Badania przeprowadza zespół oceniający, czyli tzw. panel sensoryczny. Są to wybrane osoby o szczególnych predyspozycjach, których wrażliwość sensoryczna jest na wyjątkowo wysokim poziomie. 

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
13 grudnia 2021

Razem możemy więcej! Dołączamy do Szlachetnej Paczki

W PROMAR podobnie jak w wielu innych polskich firmach - wychodzimy o krok dalej, chcąc wesprzeć tych najbardziej potrzebujących i pozwolić im poczuć prawdziwą Magię Świąt. 
Z radością i zapałem informujemy, że w tym roku dołączyliśmy do ogólnopolskiej akcji Szlachetna Paczka i wsparliśmy mamę wychowującą dwóch małych synów.

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
24 września 2021

Wizyta uczestników ICoMST 2021 w PROMARZE w Zawierciu!

W dniach 23-27 sierpnia 2021 odbył się 67 Kongres ICoMST – International Congress of Meat Science and Technology
PROMAR jako partner wydarzenia dla uczestników biorących udział w kongresie zorganizował spotkanie. Kilkuosobowa grupa przedstawicieli z Francji, Belgi, Polski i Dani 25 sierpnia odwiedziła niedawno oddane do użytku Centrum Badań i Rozwoju, zlokalizowane w siedzibie firmy w Zawierciu. 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
13 września 2021

Wmurowanie kamienia węgielnego pod Nową Halę Magazynową.

9 września 2021r. w naszym zakładzie w Zawierciu miała miejsce kolejna, bardzo ważna uroczystość, jaką było podpisanie Aktu Erekcyjnego i wmurowanie kamienia węgielnego pod naszą Nową Halę Magazynową. 
 
Uroczysty Akt Erekcyjny podpisali: w imieniu Grupy Poly-Clip – Frank Niedecker, Dr. Andrea Stopper, Dr. Joachim Meyrahn, w imieniu PROMAR – Andrzej Marchewka i Krzysztof Zając oraz w imieniu firmy wykonawczej CONCRET – Zbigniew Boczkowski. Budynek poświęcił Ks. dr Henryk Niemiec z parafii pod wezwaniem Św. Andrzeja Boboli. 

 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
9 lutego 2021

Kilka słów o eksporcie

Rozmowa z Arturem Machnaczem, Export Managerem

- Zajmujesz się eksportem w bardzo szerokim zakresie. Nie masz ustalonego jednego, w miarę jednorodnego rynku, którym się opiekujesz?

- Tak, rzeczywiście. Jeszcze niedawno działałem głownie na wschodzie. Obecnie bardzo aktywnie współpracuję z naszymi bliskimi sąsiadami jak Pybałtyki (Litwa, Łotwa i Estonia). Ale jakiś czas temu ruszyłem w Europę a nawet zdecydowanie dalej.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
3 lutego 2021

Opakowania szyte na miarę

Rozmowa z Tomaszem Pietkiewiczem, Kierownikiem Produkcji.

- Promar jest producentem dodatków do żywności. Jak wygląda logistyka pakowania i w jaki sposób klienci otrzymują od Promar swoje zamówienia?

- Staramy się spełniać oczekiwania klientów i z założenia jesteśmy elastyczni. Pomaga nam w tym wdrożona na produkcji koncepcja zarządzania QRM (Quick Response Manufacturing). Oczywiście, najmniej problemów sprawia nam pakowanie w opakowania standardowe, np. 1; 2; 5; 10; 15; 20 czy 25 kilogramowe. Im większe, tym lepiej. Jednak w zależności od zapotrzebowania, jesteśmy w stanie spakować niestandardowe gramatury.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
8 grudnia 2020

Promar wspiera młodych sportowców

Znaczenie aktywności sportowej jest Promarze od zawsze bardzo mocno podkreślane. Na różnych poziomach działalności organizacji i przy różnych okazjach.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
25 listopada 2020

Smaki Wikingów, czyli o eksporcie do Skandynawii

Rozmowa z Dawidem Marmajewskim, Key Account Managerem

- Jesteś odpowiedzialny za eksport na rynek północny. Są to przede wszystkim kraje skandynawskie?

- W 70 procentach skupiony jestem na krajach skandynawskich. W mniejszym zakresie obsługuję też niektóre kraje Europy zachodniej oraz klientów z obu Ameryk.
 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
5 listopada 2020

Panele sensoryczne

Rozmowa z Aleksandrą Rudy, Specjalistką do spraw rozwoju mieszanek smakowych

- Panel Sensoryczny brzmi tajemniczo. Co to takiego jest?

- Panel sensoryczny to po prostu zespół oceniający. Jest to grupa osób o określonych predyspozycjach, charakteryzująca się wysoką wrażliwością sensoryczną. Ogólnie rzecz biorąc taki zespół przygotowany jest do oceny cech jakościowych produktu za pomocą zmysłów.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
4 sierpnia 2020

#Gaszyn Challenge - czyli Promar dla Hani!

Wszystko zaczęło się 18 maja 2020 gdy strażak z OSP Gaszyn, druh Marcin Topór umieścił w sieci swój filmik, w którym nominował do challengu i wzywał do wpłat na rzecz Wojtusia chorego na rdzeniowy zanik mięśni.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
6 kwietnia 2020

Drobne, ale bardzo ważne

Rozmowa z Izabelą Seweryn, Liderem Wydziału Produkcji Próbek

- Promar jest firmą obsługującą największe zakłady z branży spożywczej. Transporty wyjeżdżające do klientów mierzone są tonami. Ale wśród wielu działów i pionów ukryty jest jeden o zupełnie innym charakterze.

- Tak to prawda. Jesteśmy Wydziałem Produkcji Próbek – jak sama nazwa wskazuje, operujemy zupełnie innymi ilościami. Maksymalna wielkość partii produkowana w naszym wydziale to 20 kg.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
23 marca 2020

Koronawirus nie ma wpływu na żywność

Rozmowa z Moniką Czerwińską, Dyrektorem Pionu Jakości.

- Od kilku tygodni zmagamy się z koronawirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19. Jak wygląda zarządzanie firmą spożywczą w tym czasie?

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
27 stycznia 2020

Certyfikat BIO

Rozmowa z Anną Kajser, Zastępcą Pełnomocnika ds. Jakości, Audytorem

- W ostatnich miesiącach 2019 Promar uzyskał nowy typ certyfikatu?

- Tak, rzeczywiście, od połowy października możemy legitymować się certyfikatem BIO wystawionym dla trzech produktów z grupy panierów.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
17 stycznia 2020

Duża zmiana, stałe wartości! Promar i Promatec

Wywiad z Prezesami Andrzejem Marchewką i Pawłem Świerkulą

Promar w zeszłym roku świętował 30-lecie istnienia. Wkracza w kolejna dekadę jako firma prężnie działająca, powszechnie znana w branży spożywczej. Informacje dotyczące planowanego podziału firmy w styczniu 2020 budzą duże zdziwienie. W dobie konsolidacji, fuzji i tendencji do łączenia, Wy robicie coś dokładnie odwrotnego!

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
18 października 2019

Wróciliśmy z Rejsu ze Smakiem!

Seminarium Rejs ze Smakiem skierowane do działów rozwoju smaku i technologów firm działających w branży rybnej odbyło się w niezwykłym miejscu. Krzyżacki Zamek Gniew którego budowę rozpoczęto w 1200 roku przeszedł metamorfozę i dziś jest nowoczesnym Centrum Konferencyjno Hotelowym.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
20 września 2019

Jubileusz 30-lecia PROMAR

Przez cały rok 2019 świętujemy 30-lecie Promaru. Z tej okazji od stycznia braliśmy udział w licznych akcjach charytatywnych. Teraz przyszedł czas na zrobienie czegoś miłego dla siebie samych!

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
5 września 2019

Wmurowanie Kamienia Węgielnego pod Akademię Smaku w Zawierciu

3 września w Zawierciu w Promarze odbyła się uroczystość podpisania Aktu Erekcyjnego i wmurowania Kamienia Węgielnego pod Akademię Smaku.

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
30 sierpnia 2019

Silosy w Zawierciu

Rozmowa z Moniką Kuc, Dyrektorem Produkcji w Promar.


- Najnowsza inwestycja Promar to uruchomienie systemu silosowego – do czego on służy w codziennej produkcji? 
- System silosowy to tak naprawdę magazynowanie i transportowanie surowców z magazynu na produkcję. 

CZYTAJ DALEJ
Z ŻYCIA FIRMY
22 sierpnia 2019

Co robi kucharz?

Rozmowa z Kamilem Morkiszem, Kucharzem w Promar

- Rola Kucharza w firmie produkującej przyprawy oraz maszyny dla przemysłu spożywczego jest nie do przecenienia. To Ty dysponując swoją wiedzą i doświadczeniem musisz przetestować produkty tak, jak będzie to robił zakład produkcyjny lub wręcz klient końcowy.

- Na co dzień jestem odpowiedzialny za testowanie tego co wychodzi z laboratoriów działu R&D. Zadania, które do mnie spływają dotyczą produktów, które wg planów maja stać się przebojem na półkach sklepowych. Muszę więc być na bieżąco z obowiązującymi trendami rynkowymi, z aktualnymi modami dietetycznymi, z blogami i trendsetterami.

CZYTAJ DALEJ