READY TO COOK (RTC), READY TO HEAT (RTH) i READY TO EAT (RTE) to kategorie żywności wygodnej o różnym stopniu gotowości do spożycia – gotowe do obróbki termicznej (RTC), gotowe do podgrzania (RTH), gotowe do spożycia (RTE). Podstawową zaletą tego typu żywności dla konsumenta jest łatwość przygotowania atrakcyjnych dań oraz znaczne skrócenie czasu przygotowania posiłków. Niemniej, aby konsument nabywał tego rodzaju produkty konieczna jest ich świeżość i dobra jakość, atrakcyjny wygląd, dobry smak i bezpieczeństwo spożycia. Sukces rynkowy uzależniony jest bowiem od konsumenckiej oceny walorów sensorycznych i użyteczności produktu, a także od odpowiedniej informacji o nim oraz od zaufania konsumentów do takiej żywności.
 

Bieżące prognozy i trendy

Najnowsze prognozy i badania rynku pokazują, że to właśnie rynek żywności gotowej do spożycia w latach 2022 – 2026 jest gotowy do wzrostu o niemal 71,7 mld dolarów! Co ciekawe, to my, Europejczycy jesteśmy największym konsumentem dań gotowych, z ponad 34 % udziałem w rynku sprzedaży. Wzrost tego rynku napędza nie tylko nasz zabiegany styl życia, ale także występujące aktualnie trendy żywieniowe. Temat trendów żywieniowych w latach 2021 – 2023 podjęli organizatorzy Międzynarodowych Targów Spożywczych SIAL Paris 2022. Wśród wymienionych przez nich dziesięciu trendów znalazł się minimalizm i czysta etykieta, czyli jak najkrótszy i naturalny skład, jako wartość przodująca dla konsumenta. 
 
Wciąż obowiązuje trend na gwarancje środowiskowe – dla konsumenta ma znaczenie to, z czego wytworzone jest opakowanie i czy podlega ono recyklingowi. Kupowanie odpowiednio porcjowanych dań sprzyja niezmiernie ważnemu nurtowi LESS lub NO WASTE – gotowaniu bez marnowania jedzenia. Bieżące kupowanie i konsumowanie zgodnie z zapotrzebowaniem sprawia, że w lodówce nie tworzą nam się zapasy żywności, o często krótkoterminowej dacie ważności, a jednocześnie pozytywnie wpływa na nasz budżet. 
 

Propozycja PROMAR 

Firma PROMAR posiada bogatą i kompleksową ofertę dodatków smakowych i funkcjonalnych do dań mięsnych typu
READY TO COOK, READY TO HEAT i READY TO EAT:
 
  • Kompletne mieszanki funkcjonalne nie tylko poprawiające ekonomię produkcji, ale przede wszystkim wpływające na jakość produktu poprzez poprawę soczystości i konsystencji, również w wersji clean label.
     
  • Szeroka oferta marynat płynnych i proszkowych w różnorodnych smakach– od tradycyjnie polskich poprzez smaki kuchni greckiej, włoskiej czy francuskiej aż po egzotyczne smaki Azji i Ameryki; także w wersji clean label.
     
  • Sosy do produkcji mięsa w technologii sous vide – są to proszkowe mieszanki smakowo funkcjonalne pozwalające na uzyskanie produktów w atrakcyjnych smakowo i wizualnie zagęszczonych sosach.
     
  • Płynne glazury do mięsa przeznaczonych do pieczenia z dodatkową saszetką, do zastosowania w ostatniej fazie pieczenia, nadające smak i atrakcyjny wygląd powierzchni pieczonego mięsa.
     
  • Produkty bez konserwantów, sztucznych barwników, syntetycznych aromatów, alergenów i glutaminianu sodu.
 
W konkluzji wspomnianych zalet  patrzymy w kierunku naszego codziennego, zabieganego życia, w którym wciąż szukamy wartościowych posiłków o niebanalnych walorach smakowych, których przygotowanie nie zajmuje wielu godzin. 
Zwolennicy RTC, RTH, RTE już się przekonali – to była smaczna decyzja! 
 
Zespół Ekspertów PROMAR.
 
 
udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 stycznia 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
16 stycznia 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
13 lutego 2023
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
16 stycznia 2023