Zawrotna ilość masła podana z dodatkami na desce – czy ktoś mógłby spodziewać się tak nietypowej przystawki? Okazuje się, że to prawdziwy tegoroczny hit! 

Premierę w social mediach deska masła miała we wrześniu 2022 roku. Na swoim kulinarnym TikToku amerykanka Justine Doiron opublikowała film, na którym zainspirowana kuchnią szefa kuchni Joshui McFaddena pokazuje przygotowanie własnej deski. Miękkie masło blogerka rozłożyła estetycznie na drewnianej desce, dodała cytrynę, cebulę, miód, świeże zioła oraz kwiaty. Przygotowaną nietypową przystawkę na filmiku Doiron smakuje z kromką świeżego chleba. Ten TikTokowy film dotarł do wielu odbiorców, zyskując 1.1 miliona polubień! Co więcej, sama nazwa ‘butterboard’, czyli deska masła, na TikToku aktualnie ma ponad 518.2 milionów wyświetleń! 

TikTok został influencerem branży spożywczej i ma realny wpływ na trendy. Zgodnie z badaniami 36% użytkowników TikToka odwiedziło lub zamówiło jedzenie w restauracji po obejrzeniu danego filmu, a co więcej aż 55% odwiedziło restaurację z TikToka, tylko dlatego, że jedzenie wyglądało apetycznie! W dodatku filmiki z jedzeniem na TikToku rozchodzą się viralowo, a dana potrawa bardzo szybko staje się hitem. Co ciekawe, według Instagrama pokolenie Z odkrywa kulturę poprzez kuchnię, aż 68% użytkowników mediów społecznościowych pokolenia Z chciałoby spróbować jedzenia innej kultury po odkryciu jej w Internecie.
Ponadto grono fanów TikTokowych i Instagramowych inspiracji wciąż się powiększa! 

Millenialsi i Gen Z pokochali trend na deskę masła - drewnianą deskę wypełnioną zawrotną ilością masła w towarzystwie różnych dodatków, podaną z czymś do maczania - pitą, paluszkami chlebowymi czy krakersami. Jest idealna na imprezę i spotkanie, niezwykła, smaczna i estetycznie podana, przyrządzana na słodko i na słono. W parze z deską wędlin tworzy idealny duet.  
  
Smaki desek masła zależą od naszych preferencji i upodobań. 

Przykładowo - masło truflowe idealnie nada się jako dodatek do sosów, risotto czy potraw z grzybami.
Z kolei orzeźwiające i kwaskowe masło cytrynowe wzbogaci smak ryb czy kurczaka.
Wyrazistości niejednemu kawałkowi mięsa czy ryby dodałoby także masło z pieczonym czosnkiem czy chilli. Grillowanej karkówce perfekcyjne towarzyszyłoby rozpływające się masło szparagowe lub ziołowe.
Co więcej, ciekawą słodko-słoną przekąską jest połączenie masła miodowego lub klonowego z .. bekonem! 
  
Deski masła to prawdziwa kulinarna rewolucja, dająca możliwość eksperymentowania, cieszenia się smakiem i łączenia najróżniejszych składników. Dodatkowo doprawione masło wzmacnia smak całego dania, a nawet może stanowić jego najistotniejszą i najbardziej imponującą część. 

PROMAR ma do zaoferowania pełną paletę mieszanek do kreacji maseł smakowych!

Zapraszamy do kontaktu!

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
15 maja 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 stycznia 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
13 kwietnia 2023
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
28 lutego 2023