TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
Gluten - TAK czy NIE???
Rozmowa z Agnieszką Noga, Kierownikiem Działu Rozwoju Środków Specjalnych
- Wśród najróżniejszych nowinek dotyczących zdrowego odżywiania bardzo modna jest ostatnio tendencja do unikania glutenu. Czym jest gluten?
- Gluten to białka występujące w ziarnach zbóż, w pszenicy, życie, pszenżycie oraz jęczmieniu. Jest on zbudowany z monomerowych grup gliadyny oraz polimerowych gluteiny.
Grill 2019 - co wrzucamy na ruszt?
Grillowanie już od kilku lat nazywane jest Sportem Narodowym Polaków. I rzeczywiście, w letnich miesiącach w każdy weekend aromaty grillowanych specjałów napływają z każdej strony. Każdy kto tylko może wychodzi do ogrodu, na trawę, nad jezioro i rozstawia się ze swoim sprzętem do grillowania. Ale pomimo, że trend ten trwa już od kilku lat, zwyczaje co roku trochę ewoluują.
Fleksitarianizm, czyli wege bez nacisku
Gdy w 2016 roku Światowa Organizacja Zdrowia WHO opublikowała Nawą Piramidę Żywieniową, oficjalnie zostało potwierdzone, że odpowiednio zbilansowana dieta roślinna służy zdrowiu na każdym etapie rozwoju człowieka.
Powłoki alginianowe
Rozmowa z Tomaszem Dudą, Managerem Produktu.
Osłonki alginianowe są jednym z nowszych wynalazków przemysłu spożywczego. Co zadecydowało o ich sukcesie na współczesnym rynku spożywczym?
Osłonki, a raczej powłoki alginianowe, bo tak powinniśmy o nich mówić, dają możliwość wykonania produktu wyjątkowego, nie do wykonania w osłonkach naturalnych lub sztucznych.