Ryby stanowią niezwykle ważny element diety ludzi na całym świecie. Każdego roku w UE spożywa się średnio 24,4 kg ryb lub owoców morza na obywatela. Najwięcej zjadają ich Portugalczycy (średnio 57 kg na osobę) oraz Hiszpanie (średnio 46 kg na osobę). Z kolei statystyczny Polak spożywa rocznie ponad 12 kg ryb i owoców morza, głównie mintaja, śledzi i makreli. Nowe kombinacje kształtów, tekstur czy kolorów w rybnych potrawach, kuszą nie tylko podniebienie, ale także zachwycają zmysły. Oprócz bogactwa składników odżywczych, ryby mogą dostarczać niezapomniane doznania kulinarne i estetyczne, dzięki różnorodnym sposobom ich przyrządzenia.
Przekąski rybne – nietypowe kształty dla każdego.
Tradycyjne przekąski rybne zyskują zupełnie nowe oblicza poprzez innowacyjne podejście, nie tylko do ich smaku, ale i kształtu. Dla miłośników różnorodności idealnym wyborem są przekąski rybne w formie chipsów czy popcornu, delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, dostępne w różnych stopniach ostrości. Natomiast nieustannie, modnym wyborem pozostaje kulka rybna, zarówno ta smażona w głębokim tłuszczu, jak i gotowana w aromatycznej zupie.
Kreatywne formy dla najmłodszych.
Klasycznie wyglądające paluszki rybne to już daleka przeszłość. Producenci eksperymentują z nietypowymi formami, tworząc figurki o kształtach inspirowanych bajkami, zwierzętami morskimi, rybami czy elementami morskiej fauny. Dla najmłodszych smakoszy to nie tylko pożywne przekąski, ale także miniatury morskiego świata, które zabierają dzieciaki w fascynującą podróż po oceanicznych głębinach. Kawałki ryby w lekkim, chrupiącym cieście przybierają formę rozgwiazdy, konika morskiego, muszli czy kraba, a dodatek w postaci serowego nadzienia - tak uwielbianego przez dzieci, nadaje im wyjątkowego smaku i atrakcyjności.
Paniery – różnorodność tekstur i smaków.
Panierowanie ryb może wprowadzić zupełnie nowy wymiar potrawy. Oprócz klasycznej bułki tartej czy mąki, istnieje cała gama alternatywnych panierów, które nadają rybom niepowtarzalny wygląd i smak. Jednym z najnowszych trendów są krewetki panierowane w cornflakes z dodatkiem wiórków kokosowych. Popularność zyskuje także ryba panierowana po tatarsku, która łączy w sobie smak pangi z delikatnością sosu tatarskiego. Z kolei znany szef kuchni - James Martin, proponuje, by przed panierowaniem pstrąga, zafundować mu kąpiel w szampanie zamiast mleka lub wody!
Kolor po raz pierwszy.
Zabawa kolorem to kolejny aspekt, który wnosi do świata ryb niepowtarzalny charakter.
Zastosowanie w mieszankach przyprawowych naturalnych barwników roślinnych już na etapie marynowania, nadaje rybom wyjątkowy wygląd. Łosoś Mi Cuit w nowatorskiej interpretacji zyskuje uderzający neonowo-różowy odcień dzięki barwnikowi z buraka, czerwonej kapusty i ziemniaków. Z kolei szafran nadaje rybnym potrawom intensywną żółć i korzenno-orientalny smak. Ciemny sos z czarnej porzeczki, złagodzony miodem i podbity czerwonym winem z dodatkiem chilli to smakowity dodatek o pięknym kolorze. Te głębokie barwy harmonijnie korespondują z intensywnością smaku, jednocześnie pogłębiając przyjemność płynącą z jedzenia.
Podsumowując, ryba nie musi być nudna. Bogactwo świata rybnych potraw otwiera nie tylko kulinarną, ale także estetyczną podróż przez ocean różnorodności smaku, kształtu, tekstury i kolorów. Każdy koneser znajdzie coś dla siebie w tej morskiej symfonii smaków.
W PROMAR śledzimy najnowsze trendy i czerpiemy z nich inspiracje tworząc nasze produkty. Chętnie doradzimy w doborze odpowiedniego smaku, formy, panieru, tempury, nadzienia, do dań i przekąsek rybnych.
Zapraszamy do kontaktu
CZYTAJ RÓWNIEŻ
15 maja 2024
16 stycznia 2024
3 listopada 2023
26 października 2023