KUŹNIA SMAKÓW
Bo rybka lubi pływać, czyli śledź w karnawałowej odsłonie
W Polsce jedną z ulubionych przekąsek podczas karnawałowych spotkań jest przepyszny śledź. Kochamy delektować się nimi zarówno od święta, jak i na co dzień. A ponieważ uwielbiamy tworzyć niecodzienne połączenia smakowe, dla dopełnienia karnawałowego menu mamy w swoim zanadrzu aromatyczne zalewy i mieszanki smakowo-dekoracyjne.
Lubię ostro!
Wywiad z Pawłem Sakowskim, Key Account Managerem
- Wśród różnych trendów opisujących zachowania konsumentów na rynku pojawiają się sezonowe mody na określone smaki. Czy mamy w tej chwili jakiś trend wyjątkowo wyróżniający się na tle innych?
- Jest jeden z trendów wyraźnie zyskujący na popularności już od kilku lat. Pamiętam prognozy na rok 2020 zapowiadające wzrost i rzeczywiście, gdy patrzę na wyniki sprzedaży, to prognozy sprawdziły się! Mówię oczywiście o smaku ostrym!
Boczek - wcale nie taki oczywisty!
Rozmowa z Mariuszem Kolano, Senior Key Account Managerem
- Masz bardzo długie doświadczenie w sektorze mięsnym. Czy możesz opowiedzieć coś o zmianach jakie zauważyłeś w tej branży?
- Kiedy 36 lat temu rozpoczynałem swoją pracę zawodową technologia produkcji wędlin cało mięśniowych była na poziomie technologii tradycyjnej. Bardzo pracochłonna, długotrwała i kosztowna. Nie dysponowaliśmy rozwiązaniami technologicznymi, które pozwoliłyby nam zrekompensować straty powstałe w czasie procesu produkcyjnego, zachowując przy tym wysoką jakość gotowego produktu.
Co nas grzeje?
Rozmowa z Katarzyną Bartoszczyk, laborantką
- Jesteś biologiem i chemikiem. Czy fakt, że latem smakują nam inne przyprawy i dodatki smakowe niż jesienią i zimą ma jakieś podstawy naukowe? Czy jest to tylko tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie?
- To wszystko biologia. Latem używamy tego, co możemy znaleźć na krzaczku w ogródku. Pietruszka, mięta, świeża kolendra. Wychodzimy na balkon i już mamy. Oczywiście latem sprawdzają się także inne dodatki, papryka czy pieprz doskonale pasują do letnich dań z grilla czy zimnych deserów, jak np. truskawki z pieprzem. Jednak gdy za oknem coraz bardziej ponuro, o świeże zioła coraz trudniej zmienia się nasz repertuar smaków i sięgamy po bardziej intensywne i ciężkie aromaty korzenne, jak imbir, cynamon czy goździki.
Kebab moja miłość!
Rozmowa z Cezarym Linke, Key Account Managerem
- Kebab trafił do Polski 20 lat temu i w tym czasie stał się kultowym fast foodem stając na podium obok amerykańskiego hamburgera i włoskiej pizzy.
- Pierwszy bar serwujący kebaba powstał w Polsce w 1998 roku. W ciągu tych 22 lat dorobiliśmy się tysięcy barów i restauracji sprzedających kebaby. Przy czym większość oferty to kebaby „spolszczone”, przystosowane do naszych lokalnych smaków, łączone z typowo polskimi dodatkami jak na przykład ogórki kiszone! Z tureckim oryginałem taka potrawa ma niewiele wspólnego.
Zioła to nie tylko smak!
Przyprawy – jak nazwa wskazuje przeznaczone są do przyprawiania, nadawania smaku i aromatu potrawom. To jest ich główna podstawowa funkcja, i zgodnie z nią są dobierane i komponowane w najróżniejsze mieszanki smakowe. Są zazwyczaj pochodzenia roślinnego – suszone zioła, warzywa, sproszkowane kłącza, nasiona
Droga mleczna
Rozmowa z Michałem Majchrzakiem, Kay Account Managerem
- Promar kojarzony na co dzień głównie z branżą mięsną. A co z ofertami dla producentów z pozostałych gałęzi przemysłu spożywczego?
- Promar posiada także rozbudowaną ofertę dla innych branż. Szerokie portfolio naszych produktów pozwala nam pochwalić się wieloma rozwiązaniami które możemy dedykować dla branży mleczarskiej.
W oceanie możliwości
Rozmowa z Dorotą Krzemińską, Senior Key Account Managerem
- Kilka miesięcy temu rozmawialiśmy na temat silnej pozycji polskiego przemysłu rybnego w ujęciu światowym. Czy mogła byś powiedzieć coś więcej, jak to się stało, że Promar znany ze współpracy z branżą mięsną, zwrócił się w kierunku ryb?
- Przełom nastąpił kilka lat temu. Umożliwiło go powstanie nowego zakładu w Zawierciu z działem R&D i zespołem fachowców w zakresie rozwoju smaków.
50 twarzy papryki
Wywiad z Pawłem Sakowskim, Key Account Managerem
- Papryka, obok pieprzu, jest najczęściej używaną przyprawą na świecie. Co decyduje o jej uniwersalności?
- Mówiąc po prostu papryka, dokonujemy ogromnego uproszczenia. Na świecie hodowanych jest kilka tysięcy gatunków papryki. Różnią się, smakiem, aromatem, kolorem i oczywiście poziomem ostrości.
Solanki wysokowydajne - INNOWACJA, EKONOMIA, BEZPIECZEŃSTWO
Rozmowa z Michałem Majchrzakiem, Key Account Managerem
- Temat solanek używanych w przemyśle mięsnym od zawsze budził duże emocje. Ale współczesne środki to jest zupełnie inny typ środków funkcjonalnych, niż te, które były używane jeszcze kilka lat temu.
- Tak, rzeczywiście, środki współcześnie używane w produkcji to jest nowa era solanek. Dzisiaj klient jest o wiele bardziej świadomy swoich wyborów, zwraca dużą uwagę na skład produktu, wnikliwie czyta etykiety.
Co to jest smak?
Smak jest jednym ze zmysłów, którym odbieramy otaczający nas świat. Jest zmysłem bardzo złożonym, który wciąż nie ma jednolitej definicji. Na pewno nasze doznania smakowe są bardzo ściśle powiązane ze zmysłem węchu, wystarczy niewielki katar i zatkany nos aby znacznie osłabić nasze doznania smakowe. Ale to nie jest jedyne utrudnienie w ścisłym zdefiniowaniu smaku.
Bezpieczne przyprawy – czysta produkcja cz. II
Rozmowa z Łukaszem Kijanką, Zastępcą Kierownika Produkcji
- Niedawno rozpoczęliśmy temat czystości przypraw. Opowiedz proszę, jak wyglądają procedury, gdy surowiec trafia do Promar.
- W naszym zakładzie posiadamy wiele urządzeń do obróbki surowców, m.in. wialnię, separator, krajarkę, młyny tradycyjne, młyn do kriomielenia oraz sterylizator hybrydowy (ciśnieniowo-parowy). Są to maszyny przemysłowe, które w krótkim czasie pozwalają nam oczyścić bądź rozdrobnić duże partie surowców.
Czyste przyprawy - bezpieczna produkcja cz. I
Rozmowa z Joanną Toborowicz, Managerem Produktu.
- Co rozumiemy pod pojęciem zanieczyszczeń mówiąc o ziołach i przyprawach?
- Zioła i przyprawy mogą ulec zanieczyszczeniu w drodze pierwotnego skażenia przez drobnoustroje bytujące w glebie, drożdże i pleśnie, toksyny, ferromagnetyki i inne, ale także przez samą glebę, skażoną wodę, powietrze, a nawet odchody ptaków i innych zwierząt.
Solanka solance nierówna
Rozmowa z Cezarym Czechem, Kierownikiem Działu Rozwoju Środków Funkcjonalnych
- W świadomości konsumentów solanki używane do produkcji wędlin to czyste zło. Czy rzeczywiście tak jest?
- Solanki są używane od stuleci. Przecież tradycyjna metoda peklowania mięsa, to nic innego niż stosowanie solanek zalewowych.
Karnawał – czas na przekąski!
Rozpoczynający się karnawał oznacza boom na sprzedaż wytrawnych przekąsek. Sprzedaż chipsów, krakersów, paluszków, orzeszków szybuje na poziom niespotykany w innych miesiącach.
Promar dla Przemysłu Rybnego
Rozmowa z Dorotą Krzemińską, Regionalnym Managerem Sprzedaży.
- Jako Regionalny Manager Sprzedaży odpowiedzialny za sprzedaż w Regionie Północnym zwróciłaś szczególną uwagę w kierunku Przemysłu Rybnego.
- Tak, to było naturalne. Mój region zdecydowanie jest wiodący w tej branży. To chyba naturalne i nikogo nie powinno dziwić.
Chipsy i snacki – gdy smak jest najważniejszy!
Rynek słonych przekąsek jest ogromny. Aż dwie trzecie konsumentów sięga po takie przekąski przynajmniej raz w tygodniu, a 18 % codziennie
Aromatyczne i bezpieczne - Zioła Polskie
Rozmowa z Joanną Toborowicz, Specjalistą ds. Zakupów w Promar
Na polskim rynku jest wielu dostawców przypraw, ziół i suszy warzywnych oferujących towary rozmaitej jakości. Sęk w tym, że zdecydowana większość tych ziół to import z Afryki Północnej czy Azji, a te nie są tak dobre jak uprawiane w Polsce.
Mieszanki smakowe do ryb, na bazie przypraw sterylizowanych
Mikroflora ryb i ich przetworów jest zróżnicowana i zależy od wielu czynników. Ze względu na zakres temperatur stosowanych przy procesach przetwórczych ważne jest, by zapewnić produktom końcowym jak najwyższy stopień bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Propuro – majeranek i nać pietruszki
W prawdziwej polskiej kuchni nie powinno zabraknąć dwóch najpopularniejszych ziół: majeranku i nać pietruszki. Są to smaki nie do zastąpienia, nadające charakter wszystkim potrawom.