W 2022 roku nasze kulinarne preferencje przejawiają się w powrocie do tradycji, szukaniu oszczędności i świadomych wyborach. Kupujemy rozsądnie, ograniczamy marnowanie, zwracamy uwagę na jakość i ponowne wykorzystanie istniejących produktów, zgodnie z nurtem zero waste. Z sentymentem wspominamy kuchnie naszych babć, które ze względu na szacunek do jedzenia i względy ekonomiczne, nigdy nie marnowały żywności. 

Sentymentalna podróż w czasie, czyli nostalgia food
W zabieganej codzienności, często tęsknimy za beztroskimi chwilami z dzieciństwa i błogim spokojem. Dla chwili wytchnienia i poprawy samopoczucia ochoczo uprawiamy ogródki czy hodujemy rośliny na balkonach. Powrót do korzeni ułatwiają nam znane i uwielbiane przez wszystkich zapachy domowego ciasta drożdżowego, bigosu, gulaszu czy pulpetów. Chętnie sięgamy po dania znane nam od najmłodszych lat, o prostym, niewymagającym, lecz bardzo zdrowym składzie, w przygotowaniu których mistrzyniami były nasze babcie.


Ta sentymentalna podróż w czasie to znacznie głębsze doznania niż tradycyjne comfort food, a zyskujący na popularności trend nosi nazwę nostalgia food.  

Jednak tęsknimy nie tylko za dzieciństwem. Nie rzadko z sentymentem wspominamy dalekie i egzotyczne podróże do odległych miejsc Południowej Ameryki, Orientalnego Wschodu czy niezwykłej Azji. To właśnie niezapomniany smak i zapach tamtejszych specjałów - chakalaka, tex mex czy czachochbili przywołuje na myśl niezapomniane chwile.


Jak u babci, czyli gotowe dania w słoikach
Częste wyjazdy, podróże służbowe czy weekendowe wypady sprawiają, że możliwości zjedzenia smacznego obiadu są ograniczone. Nierzadko zdarza się też, że na domowe gotowanie brakuje nam czasu, a codzienne stołowanie się w restauracjach jest dosyć kosztowne. W takich przypadkach świetnym wyborem są pasteryzowane dania zamknięte w słoiku, które zyskały nowe życie podczas pandemii. Dania gotowe tj. gulasze, klopsiki czy pulpety są wygodną i szybką propozycją na smaczny i ciekawy obiad. 

Słoik bez wątpienia kojarzy się z tradycyjnymi, domowymi wyrobami, jak u babci. Pozwala nam zobaczyć, co tak naprawdę kryje się w środku. Jako świadomi konsumenci, czytamy etykiety i przywiązujemy coraz większą uwagę do składów. Ponadto, szklane pojemniki nie zawierają szkodliwych substancji i nie wchodzą w reakcje ze składnikami żywności. Co więcej, można je wielokrotnie wykorzystywać, zgodnie z nurtem eco-friendly. 
 
W ofercie PROMAR znajduje się szeroki wachlarz komponentów takich jak mieszanki przyprawowe, aromaty czy sosy do produkcji dań gotowych, pasteryzowanych, sterylizowanych w słoikach – gulaszy, klopsików i pulpletów . A więc tradycyjny wieprzowy gulasz myśliwski i klopsiki w sosie koperkowym, jak u babci?  Czy może meksykańska wieprzowina chilli con carne lub gruziński czachochbili z kurczakiem, przywołujące na myśl wspomnienia kulinarnych doznań z dalekich podróży?

Jesteśmy pewni, że nasze dania gotowe miło zaskoczą niejedno wymagające podniebienie. 


Nasi handlowcy z chęcią przedstawią pełną ofertę dań gotowych PROMARU, zapraszamy do kontaktu!

 

 

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
15 maja 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
23 stycznia 2024
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
4 sierpnia 2022
TRENDY I NOWOŚCI W DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
27 lipca 2022