Tajemniczy owoc, który podbija świat swoim niezwykłym smakiem, zapachem i właściwościami zdrowotnymi. Inspiruje zarówno kucharzy, perfumiarzy, jak i entuzjastów naturalnej pielęgnacji. Mowa o yuzu - egzotycznym owocu pochodzącym z Japonii, niekwestionowanym najnowszym trendzie.
Czym jest yuzu?
Yuzu to nic innego, jak skrzyżowanie cytrusowych nut limonki, mandarynki i grejpfruta. Wyglądem przypomina małą cytrynę, o nieco bardziej chropowatej, twardej i grubej skórce w kolorze od jasnożółtego do pomarańczowego. Wnętrze skrywa niezwykły smak i aromat, trudny do jednoznacznego opisania. Ma silnie kwaśny, cytrusowy charakter, który jest jednocześnie delikatnie słodki. Właśnie to nietypowe połączenie czyni go ciekawym składnikiem kulinarnym. Jego unikalny aromat - wyczuwalna nuta grejpfruta, limonki i mandarynki sprawia, że potrawy z yuzu są niezwykle orzeźwiające.
Yuzu w kuchni
Yuzu jest szeroko wykorzystywane w tradycyjnej japońskiej kuchni. Jego sok, skórka i olejek eteryczny są używane do przygotowywania sosów, marynat, dressingów i napojów. Jest dodatkiem wielu przypraw. W Japonii Centralnej wykorzystuje się go w ostro-kwaśnej paście yuzu kosho. Z kolei jego tarta skórka to składnik najpopularniejszej przyprawy shichimi togarashi, czyli mieszanki yuzu, sezamu, imbiru, papryczki chili, nori i górskiego pieprzu sansh. Można go również znaleźć w napojach gazowanych, drinkach alko deserach, sorbetach i lodach. Ostatnio zyskuje coraz większą popularność w Europie, stając się hitem, nie tylko w branży kulinarnej.
Zastosowanie yuzu
Jego orzeźwiający, cytrusowy aromat został doceniony w przemyśle perfumeryjnym. Owoc dodaje energii i świeżości wielu kompozycjom zapachowym. Branża kosmetyczna wykorzystuje nawilżające, odżywcze i przeciwstarzeniowe właściwości yuzu w produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Ponadto, tradycyjny japoński rytuał yuzu-yu, czyli kąpiel w gorącej wodzie z dodatkiem yuzu, odpręża i poprawia samopoczucie. Owoc wykorzystywany jest także w ekologicznych środkach czystości, z uwagi na swój przyjemny zapach.
Yuzu dla zdrowia
Poza wyjątkowym smakiem i aromatem, yuzu ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i działa jako antyoksydant. Zawarte w nim flawonoidy chronią przed wolnymi rodnikami, wspomagają trawienie i dbają o piękną, promienną cerę. Poprawia przepływ krwi, wspiera pracę mózgu i serca, a wykorzystywany w aromaterapii redukuje stres i pozwala pozbyć się napięcia.
PROMAR podąża trendem Yuzu i w swojej ofercie posiada sosy, marynaty i przyprawy z owocem Yuzu, zapewniając prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Zapraszamy do kontaktu z naszymi technologami.
CZYTAJ RÓWNIEŻ
15 maja 2024
23 stycznia 2024
8 sierpnia 2023
13 kwietnia 2023