Z ŻYCIA FIRMY
Wmurowanie Kamienia Węgielnego pod Akademię Smaku w Zawierciu
3 września w Zawierciu w Promarze odbyła się uroczystość podpisania Aktu Erekcyjnego i wmurowania Kamienia Węgielnego pod Akademię Smaku.
Silosy w Zawierciu
Rozmowa z Moniką Kuc, Dyrektorem Produkcji w Promar.
- Najnowsza inwestycja Promar to uruchomienie systemu silosowego – do czego on służy w codziennej produkcji?
- System silosowy to tak naprawdę magazynowanie i transportowanie surowców z magazynu na produkcję.
Co robi kucharz?
Rozmowa z Kamilem Morkiszem, Kucharzem w Promar
- Rola Kucharza w firmie produkującej przyprawy oraz maszyny dla przemysłu spożywczego jest nie do przecenienia. To Ty dysponując swoją wiedzą i doświadczeniem musisz przetestować produkty tak, jak będzie to robił zakład produkcyjny lub wręcz klient końcowy.
- Na co dzień jestem odpowiedzialny za testowanie tego co wychodzi z laboratoriów działu R&D. Zadania, które do mnie spływają dotyczą produktów, które wg planów maja stać się przebojem na półkach sklepowych. Muszę więc być na bieżąco z obowiązującymi trendami rynkowymi, z aktualnymi modami dietetycznymi, z blogami i trendsetterami.
System zarządzania czystością
Rozmowa z Anną Czech, Koordynatorem ds. Utrzymania Czystości
W firmie produkcyjnej z branży spożywczej kwestia czystości i higieny produkcji jest sprawą absolutnie priorytetową.
Jako klienci, stojąc przy półce sklepowej i czytając etykietę, zastanawiamy się czy produkt jest bezpieczny do spożycia, jak przebiega jego proces produkcyjny i czy jest zachowywana czystość. Gwarantują nam to certyfikaty ustanawiające odpowiednie restrykcyjne standardy.
Food Ingredients Europe 2019
Targi FIE to najważniejsze targi branży dodatków do żywności odbywające się co dwa lata.
XVI Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym Promar Open 2019
W ostatni weekend 8-9 czerwca 2019 Promar miał niezwykłą przyjemność być gospodarzem Turnieju Tenisowego Promar Open. Już po raz 16ty gościliśmy w Olsztynie przedstawicieli całej branży spożywczej.
Akcje Charytatywne w Wielkim Tygodniu!
Promar w tym roku świętuje swój jubileusz. Z okazji 30-lecia istnienia, przez cały 2019 rok bierzemy udział w licznych akcjach charytatywnych. W styczniu wspieraliśmy WOŚP – przekazaliśmy na licytację kolekcję serduszek i medali z lat 2004-2018 o wartości ponad 175 tysięcy, wylicytowaliśmy kolejne serduszka inaugurując nową kolekcję, zbieraliśmy środki do skarbonek we wszystkich oddziałach. Teraz, z okazji Świąt Wielkanocnych przyszła pora na kolejne działania!
Możliwości Centrum Aplikacyjnego Promar
Rozmowa z Aldoną Kwiecień – Kierownikiem Działu Rozwoju Technologii Żywności.
Czym jest Centrum Aplikacyjne? Z czego wynika jego istotność?
W największym uproszeniu to nasz własny zakład produkcyjny „w pigułce”. Dążymy w nim do wiernego odzwierciedlenia warunków panujących w jego większych odpowiednikach. Specyfika działalności oraz standardy Promar wymagają 100% pewności co do właściwości produktów oferowanych klientom.
XVI Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym
Do kolejnej edycji Promar Open pozostało 80 dni! To będą już XVI Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym!
Dział Rzemiosło
Rozmowa z Robertem Paluszczakiem, Managerem Sprzedaży w Promar
Najmłodszą sekcją w strukturach Promar jest dział Rzemiosło. Jaka jest historia jego powołania?
Pomysł na Rzemiosło przywiózł prezes Andrzej Marchewka z jednego ze swoich wyjazdów do Europy Zachodniej. Uderzyła go tam troska, z jaką mieszkańcy dbają o małe, lokalne często rodzinne zakłady spożywcze. Z jaką uwagą traktują tradycję i miejscowy wymiar biznesu. Taka troska wobec małych firm, otworzyła nam oczy na ogromny potencjał tego segmentu, niedocenianego na naszym polskim rynku.
PROMAR dla WOŚP
Rozmowa z Andrzejem Marchewką, Prezesem Zarządu Promar
Od 27 lat w pierwszych dniach stycznia odbywa się Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Promar od dawna aktywnie wspiera zbiórkę licytując Złote Serduszka?
Wiele firm wspiera WOŚP, ale często są to działania jednorazowe. Ja od 2002 biorę udział jako darczyńca prywatny w licytacjach złotego serduszka, a od 2004 dołączył również Promar. Razem wspieramy WOŚP już 17 lat, uwzględniając rok 2019
Seminarium Przyszłość Przemysłu Rybnego
W połowie listopada w Pomlewie na malowniczych Kaszubach odbyło się pierwsze w historii Promaru seminarium dla Branży Rybnej. W ramach cyklu Akademia Biznesu, wraz z partnerem strategicznym firmą Radex, zaprosiliśmy naszych gości do hotelu Kozi Gród. Seminarium Przyszłość Przemysłu Rybnego zgromadziła około 80 uczestników.
Festiwal „Smaki Lata 2019” już za nami
18 października w naszym centrum serwisowym w Leszczynach odbył się Festiwal Smaki Lata 2019. Wydarzenie było doskonałą okazją nie tylko do poszerzenia wiedzy na temat najnowszych trendów w branży spożywczej, ale też wzmocnienia i nawiązania nowych biznesowych kontaktów.
Festiwal Smaki Lata 2019
18 października w Centrum Serwisowym Promar odbędzie się Festiwal Smaki Lata 2019. Tematem przewodnim wydarzenia będzie grill: jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzanie letnich wieczorów w Polsce.
Jubileuszowy Turniej Promar Open
Seminarium „Automatyzacja - więcej, lepiej, szybciej...”
Diamentowy Debiut
9 lutego w Centrum Kulturalno-Edukacyjnym w Czerwionce-Leszczynach odbyła się Gala Biznesu połączona z wręczeniem nagród gospodarczych Burmistrza Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny Diament Biznesu 2017. Kapituła Konkursowa zdecydowała się wyróżnić również naszą firmę – otrzymaliśmy statuetkę w kategorii Firma Roku.