Doskonałość w przemyśle mięsnym: Podsumowanie 55. edycji konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” podczas Dni Przemysłu Mięsnego.

W dniu 18 maja br. miała miejsce 54. edycja wydarzenia Dnia Przemysłu Mięsnego połączona z ogłoszeniem wyników 55. edycji prestiżowego konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, zorganizowanego przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowego Instytutu Badawczego. Uroczystość ta, odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Domu Technika NOT w Warszawie i zgromadziła liczne grono ekspertów oraz przedstawicieli branży mięsnej.

Podczas spotkania, uczestnicy mieli okazję wysłuchać prezentacji dotyczących najnowszych prac Komisji Europejskiej w zakresie znakowania żywności oraz zmian przepisów dotyczących stosowania azotynów i azotanów w produktach mięsnych. Ponadto, omówiono również zmiany w klasyfikacji SEUROP tusz wieprzowych oraz zaprezentowano nowości techniczne i technologiczne.

Nasze prelegentki - Monika Locińska oraz Dominika Gawłowicz-Cebula zaprezentowały Firmę oraz omówiły wyniki dotyczące ponad dwu letnich badań dotyczących sterylizacji suszonej cebuli i czosnku wdrożoną przez PROMAR.

Po zakończeniu części merytorycznej spotkania, odbyło się uroczyste wręczenie nagród dla laureatów konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”. Nagrodzeni mieli okazję zaprezentować swoje wyroby podczas degustacji, która stanowiła kulminacyjny moment wydarzenia.


Konkurs cieszy się dużym uznaniem w branży i stanowi doskonałą okazję dla producentów mięsa, aby zaprezentować swoje najwyższej jakości produkty. Tegoroczna edycja zgromadziła 142 próbki z 41 zakładów mięsnych i drobiarskich, co świadczy o rosnącym zainteresowaniu zawodami w branży.

Dodatkowe szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie internetowej, dostępnej pod adresem: www.IBPRS.pl

 

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ