Z ŻYCIA FIRMY
Wielkie odliczanie do IFFA 2022! PROMAR obecny!
Dla PROMAR będzie to już trzeci udział w targach IFFA. Edycja 2016 była dla nas debiutem. Drugi raz zaprezentowaliśmy się w 2019 r., gdzie pośród ponad 1000 wystawców z 149 krajów całego świata prezentowaliśmy nasze nowości i rozwiązania. Niemal za każdym razem IFFA przyciąga około 63 tysiące zwiedzających i aż 95% z nich jest zadowolonych z udziału w wydarzeniu.
PROMARY 2021 rozdane
Podążając za liczącą już ponad dekadę tradycją, Zarząd PROMAR z początkiem stycznia wręczył wyjątkowe Statuetki PROMARY 2021 będących wyrazem wdzięczności za budującą postawę i zaangażowanie w mijającym roku.
Panel sensoryczny PROMAR, czyli zmysły pod kontrolą
Analiza sensoryczna jest dziedziną analityki, która zmysły traktuje jako aparat pomiarowy przy zachowaniu odpowiednich warunków do oceny, a także wymagań, jakie muszą spełniać osoby przeprowadzające badanie. W ocenie biorą udział zmysły: wzroku, dotyku, węchu, smaku i słuchu, za pomocą których definiuje się konsystencję, zapach, teksturę, wygląd zewnętrzny czy smakowitość – sumę wrażeń smakowo-zapachowo-czuciowych. To właśnie one wpływają na atrakcyjność sensoryczną produktu. Badania przeprowadza zespół oceniający, czyli tzw. panel sensoryczny. Są to wybrane osoby o szczególnych predyspozycjach, których wrażliwość sensoryczna jest na wyjątkowo wysokim poziomie.
30. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to wyjątkowa, ogólnopolska inicjatywa, której zamysłem jest zbieranie funduszy na zakup sprzętów medycznych ratujących zdrowie i życie dzieci oraz seniorów. Jest ona szczególnie bliską sercom całego naszego zespołu PROMAR akcją, którą z wielkim zaangażowaniem wspieramy już 20. rok z rzędu. Tegoroczny finał zorganizowano w szczytnym celu zebrania pieniędzy na zapewnienie najwyższego standardu diagnostyki i leczenia wzroku u dzieci.
Bo gramy do końca świata i jeden dzień dłużej! WOŚP w PROMAR
Razem możemy więcej! Dołączamy do Szlachetnej Paczki
W PROMAR podobnie jak w wielu innych polskich firmach - wychodzimy o krok dalej, chcąc wesprzeć tych najbardziej potrzebujących i pozwolić im poczuć prawdziwą Magię Świąt.
Z radością i zapałem informujemy, że w tym roku dołączyliśmy do ogólnopolskiej akcji Szlachetna Paczka i wsparliśmy mamę wychowującą dwóch małych synów.
Wizyta uczestników ICoMST 2021 w PROMARZE w Zawierciu!
W dniach 23-27 sierpnia 2021 odbył się 67 Kongres ICoMST – International Congress of Meat Science and Technology.
PROMAR jako partner wydarzenia dla uczestników biorących udział w kongresie zorganizował spotkanie. Kilkuosobowa grupa przedstawicieli z Francji, Belgi, Polski i Dani 25 sierpnia odwiedziła niedawno oddane do użytku Centrum Badań i Rozwoju, zlokalizowane w siedzibie firmy w Zawierciu.
Wmurowanie kamienia węgielnego pod Nową Halę Magazynową.
9 września 2021r. w naszym zakładzie w Zawierciu miała miejsce kolejna, bardzo ważna uroczystość, jaką było podpisanie Aktu Erekcyjnego i wmurowanie kamienia węgielnego pod naszą Nową Halę Magazynową.
Uroczysty Akt Erekcyjny podpisali: w imieniu Grupy Poly-Clip – Frank Niedecker, Dr. Andrea Stopper, Dr. Joachim Meyrahn, w imieniu PROMAR – Andrzej Marchewka i Krzysztof Zając oraz w imieniu firmy wykonawczej CONCRET – Zbigniew Boczkowski. Budynek poświęcił Ks. dr Henryk Niemiec z parafii pod wezwaniem Św. Andrzeja Boboli.
Kilka słów o eksporcie
Rozmowa z Arturem Machnaczem, Export Managerem
- Zajmujesz się eksportem w bardzo szerokim zakresie. Nie masz ustalonego jednego, w miarę jednorodnego rynku, którym się opiekujesz?
- Tak, rzeczywiście. Jeszcze niedawno działałem głownie na wschodzie. Obecnie bardzo aktywnie współpracuję z naszymi bliskimi sąsiadami jak Pybałtyki (Litwa, Łotwa i Estonia). Ale jakiś czas temu ruszyłem w Europę a nawet zdecydowanie dalej.
Opakowania szyte na miarę
Rozmowa z Tomaszem Pietkiewiczem, Kierownikiem Produkcji.
- Promar jest producentem dodatków do żywności. Jak wygląda logistyka pakowania i w jaki sposób klienci otrzymują od Promar swoje zamówienia?
- Staramy się spełniać oczekiwania klientów i z założenia jesteśmy elastyczni. Pomaga nam w tym wdrożona na produkcji koncepcja zarządzania QRM (Quick Response Manufacturing). Oczywiście, najmniej problemów sprawia nam pakowanie w opakowania standardowe, np. 1; 2; 5; 10; 15; 20 czy 25 kilogramowe. Im większe, tym lepiej. Jednak w zależności od zapotrzebowania, jesteśmy w stanie spakować niestandardowe gramatury.
Promar wspiera młodych sportowców
Znaczenie aktywności sportowej jest Promarze od zawsze bardzo mocno podkreślane. Na różnych poziomach działalności organizacji i przy różnych okazjach.
Smaki Wikingów, czyli o eksporcie do Skandynawii
Rozmowa z Dawidem Marmajewskim, Key Account Managerem
- Jesteś odpowiedzialny za eksport na rynek północny. Są to przede wszystkim kraje skandynawskie?
- W 70 procentach skupiony jestem na krajach skandynawskich. W mniejszym zakresie obsługuję też niektóre kraje Europy zachodniej oraz klientów z obu Ameryk.
Panele sensoryczne
Rozmowa z Aleksandrą Rudy, Specjalistką do spraw rozwoju mieszanek smakowych
- Panel Sensoryczny brzmi tajemniczo. Co to takiego jest?
- Panel sensoryczny to po prostu zespół oceniający. Jest to grupa osób o określonych predyspozycjach, charakteryzująca się wysoką wrażliwością sensoryczną. Ogólnie rzecz biorąc taki zespół przygotowany jest do oceny cech jakościowych produktu za pomocą zmysłów.
#Gaszyn Challenge - czyli Promar dla Hani!
Wszystko zaczęło się 18 maja 2020 gdy strażak z OSP Gaszyn, druh Marcin Topór umieścił w sieci swój filmik, w którym nominował do challengu i wzywał do wpłat na rzecz Wojtusia chorego na rdzeniowy zanik mięśni.
Drobne, ale bardzo ważne
Rozmowa z Izabelą Seweryn, Liderem Wydziału Produkcji Próbek
- Promar jest firmą obsługującą największe zakłady z branży spożywczej. Transporty wyjeżdżające do klientów mierzone są tonami. Ale wśród wielu działów i pionów ukryty jest jeden o zupełnie innym charakterze.
- Tak to prawda. Jesteśmy Wydziałem Produkcji Próbek – jak sama nazwa wskazuje, operujemy zupełnie innymi ilościami. Maksymalna wielkość partii produkowana w naszym wydziale to 20 kg.
Koronawirus nie ma wpływu na żywność
Rozmowa z Moniką Czerwińską, Dyrektorem Pionu Jakości.
- Od kilku tygodni zmagamy się z koronawirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19. Jak wygląda zarządzanie firmą spożywczą w tym czasie?
Certyfikat BIO
Rozmowa z Anną Kajser, Zastępcą Pełnomocnika ds. Jakości, Audytorem
- W ostatnich miesiącach 2019 Promar uzyskał nowy typ certyfikatu?
- Tak, rzeczywiście, od połowy października możemy legitymować się certyfikatem BIO wystawionym dla trzech produktów z grupy panierów.
Duża zmiana, stałe wartości! Promar i Promatec
Wywiad z Prezesami Andrzejem Marchewką i Pawłem Świerkulą
Promar w zeszłym roku świętował 30-lecie istnienia. Wkracza w kolejna dekadę jako firma prężnie działająca, powszechnie znana w branży spożywczej. Informacje dotyczące planowanego podziału firmy w styczniu 2020 budzą duże zdziwienie. W dobie konsolidacji, fuzji i tendencji do łączenia, Wy robicie coś dokładnie odwrotnego!
Food Ingredients Europe 2019
Promar has had the pleasure of exhibiting at this prestigious event for the first time. It was a big challenge for us, which gave us a lot of joy and a very positive response from our guests
Wróciliśmy z Rejsu ze Smakiem!
Seminarium Rejs ze Smakiem skierowane do działów rozwoju smaku i technologów firm działających w branży rybnej odbyło się w niezwykłym miejscu. Krzyżacki Zamek Gniew którego budowę rozpoczęto w 1200 roku przeszedł metamorfozę i dziś jest nowoczesnym Centrum Konferencyjno Hotelowym.
Jubileusz 30-lecia PROMAR
Przez cały rok 2019 świętujemy 30-lecie Promaru. Z tej okazji od stycznia braliśmy udział w licznych akcjach charytatywnych. Teraz przyszedł czas na zrobienie czegoś miłego dla siebie samych!