Rozmowa z Anną Kajser, Zastępcą Pełnomocnika ds. Jakości, Audytorem
- Firmy współpracujące z klientami z całego świata muszą spełniać najróżniejsze normy jakościowe i legitymować się różnymi certyfikatami.
- Oprócz podstawowych na rynku Europejskim certyfikatów BRC oraz IFS, które potwierdzają stosowanie wyśrubowanych norm w zakładach produkcyjnych z branży spożywczej, istotne są również certyfikaty dla grup produktowych lub nawet poszczególnych produktów potwierdzające spełnianie restrykcyjnych norm kulturowych i religijnych. Do takich certyfikatów należą certyfikaty Halal i Kosher.
- W ostatnich miesiącach 2019 Promar uzyskał nowy typ certyfikatu?
- Tak, rzeczywiście, od połowy października możemy legitymować się certyfikatem BIO wystawionym dla trzech produktów z grupy panierów. Wraz ze zmianą świadomości konsumenta oraz dążeniem do coraz zdrowszego stylu życia pod kątem aktywności fizycznej oraz rodzaju spożywanych posiłków taki rodzaj certyfikatu jest bardzo istotny. W wielu sklepach pojawiają się półki lub nawet całe działy z żywnością BIO. Są to towary dystrybuowane od zatwierdzonych dostawców, którzy produkują żywność, łącząc najkorzystniejsze dla środowiska praktyki oraz bazując głównie na wyrobach wytwarzanych przy użyciu substancji naturalnych.
- Czym różnią się towary BIO od tych zwykłych, dostępnych na półkach sklepowych?
- Towary BIO wyróżniają się od innych tym, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem UE, są wytwarzane w zwiększonym rygorze użycia pestycydów, nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony, antybiotyków, a produkty gotowe BIO nie zawierają w swoim składzie m.in. sztucznych dodatków chemicznych, emulgatorów czy barwników. Ponadto produkty takie muszą zawierać minimum 95% składników produkowanych metodami ekologicznymi (pod uwagę nie bierze się dodatków w postaci wody i soli kuchennej). Do produkcji towarów BIO nie można również stosować produktów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz zakazane jest poddawanie produktów BIO lub surowców stosowanych w jej produkcji działaniu promieniowania jonizującego.
Produkty BIO można rozpoznać po charakterystycznym symbolu na etykiecie – logo żywności ekologicznej (tzw. euroliść), który potwierdza odpowiednie pochodzenie/wytworzenie produktu żywnościowego, zgodnie z przepisami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym.
- Jakie kolejne produkty znajdą się na liście produktów BIO?
- Jesteśmy otwarci na rozszerzenie oferty towarów BIO, należy jednak mieć na uwadze, że niektóre mieszanki przyprawowe czy smakowo – funkcjonalne, muszą być wyprodukowane przy użyciu dodatków do żywności znakowanych kodem „E”, ze względu na otrzymanie odpowiednich parametrów technologicznych. Jednakże oferta towarów firmy Promar jest na tyle duża, że każdy znajdzie coś dla siebie.
- Czy produkty BIO są bardziej bezpieczne od pozostałych produktów oferowanych przez firmę Promar?
- Kupując produkty BIO (certyfikowane) mamy pewność, że kupujemy produkt bezpieczny i naturalny. Jednakże, należy pamiętać, że wszystkie dostępne produkty spożywcze podlegają restrykcyjnym przepisom unijnym oraz Ppolskim i spełniają wszystkie „normy” produktu bezpiecznego. Promar przywiązuje olbrzymią uwagę do źródła i jakości kupowanych surowców bazując na współpracy z zatwierdzonymi dostawcami. Zdajemy sobie sprawę, że aby otrzymać wyjątkowy i dobry produkt musi bazować na surowcach odpowiedniej jakości. Dodatkowo zgodnie z wdrożonymi i certyfikowanymi systemami BRC/IFS wyrób gotowy Promar podlega badaniom fizykochemicznym oraz mikrobiologicznym przez wysoce wykwalifikowany zespół.
- Dziękuję za rozmowę.
udostępnij udostępnij
CZYTAJ RÓWNIEŻ
14 czerwca 2024
10 czerwca 2024
17 stycznia 2020
12 grudnia 2019