W dniach 23-27 sierpnia 2021 odbył się 67 Kongres ICoMST – International Congress of Meat Science and Technology. Na gospodarza tegorocznej edycji spotkania czołowych przedstawicieli branży mięsnej wybrano Polskę. Organizatorem wydarzenia był Wydział Technologii Żywności - Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Konferencje odbywały się hybrydowo. Forma stacjonarna miała miejsce w Krakowie, jednak istniała także możliwość wzięcia udziału w warsztatach w formie online. 

Kilka słów o kongresie: 

Kongres organizowany jest już od 1955 roku. Uznawany jest za największe i najbardziej prestiżowe spotkanie przedstawicieli z branży mięsnej. Bierze w nim udział ponad 550 naukowców, profesjonalistów i podmiotów gospodarczych z całego świata. Celem konferencji była prezentacja najnowszych branżowych osiągnieć i innowacji, przegląd prac, 
a także podzielenie się aktualną wiedzą na temat mięsa i jego alternatyw.

Goście ICoMST 2021 w PROMARZE:

PROMAR jako partner wydarzenia dla uczestników biorących udział w kongresie zorganizował spotkanie. Kilkuosobowa grupa przedstawicieli z Francji, Belgi, Polski i Dani 25 sierpnia odwiedziła niedawno oddane do użytku Centrum Badań i Rozwoju, zlokalizowane w siedzibie firmy w Zawierciu. 

Podczas wizyty goście mieli okazję zwiedzić budynek Akademii Smaku i z bliska przyjrzeć się pracy koleżanek i kolegów działu rozwoju. Podczas wizyty gościom zaprezentowano najnowsze rozwiązanie do podwójnej koekstruzji firmy Handtmann. 
W trakcie prezentacji wykorzystano specjalnie zaprojektowane nadzienia smakowe oraz osłonki alginianowe dedykowane do tego rodzaju produktów.

Finalnie uczestnicy kongresu mieli okazję zdegustować i ocenić  teksturę oraz smak, wcześniej przygotowanych wyrobów.
Cieszymy się, że mogliśmy zaprezentować uczestnikom innowacyjne światowe rozwiązania w naszym Centrum Badawczo-Rozwojowym.

udostępnij udostępnij











CZYTAJ RÓWNIEŻ