W połowie listopada w Pomlewie na malowniczych Kaszubach odbyło się pierwsze w historii Promaru seminarium dla Branży Rybnej. W ramach cyklu Akademia Biznesu, wraz z partnerem strategicznym firmą Radex, zaprosiliśmy naszych gości do hotelu Kozi Gród. Seminarium Przyszłość Przemysłu Rybnego zgromadziła około 80 uczestników.
Konferencja była podzielona na kilka bloków tematycznych.
Omówione zostały możliwości produkcyjne maszyn sprzedawanych przez Promar, opcje wykorzystania ich w zakładach przetwórstwa rybnego oraz zagadnienia dodatków do żywności i przypraw.
Przedstawiane posypki, paniery, granulaty, możliwości formowania i pakowania już w trakcie trwania prezentacji prowokowały uczestników seminarium do generowania pomysłów na nowe produkty i rozwiązania w swoich firmach.
W prezentacji „Ile kosztuje smak” zaprezentowaliśmy unikalną na rynku technologię kriomielenia przypraw. Na przykładzie pieprzu udowodniliśmy jak wiele aromatu ulatniającego się w trakcie tradycyjnego mielenia można zatrzymać w przyprawie stosując technologię kriomielenia.
Następnie poruszone zostały niezwykle ważne dla branży rybnej kwestie sterylizacji przypraw. Jak wiadomo, ryba psuje się od głowy, a sterylizowane przyprawy w dużym stopniu zabezpieczają produkt przed wtórnym zakażeniem, umożliwiają wędzenie na zimno i przedłużają termin przydatności do spożycia.
Z kolei możliwość saszetkowania przypraw jest opcją, która umożliwia łatwe dywersyfikowanie smaku produktów. Kupując porcję dania, z osobno zapakowanymi przyprawami i sosem stwarzamy klientom poczucie samodzielnego przygotowania zdrowego domowego posiłku.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom i prelegentom!
CZYTAJ RÓWNIEŻ
14 czerwca 2024
10 czerwca 2024
23 października 2018
12 października 2018