Rozmowa z Tomaszem Dudą, Managerem Produktu.

Osłonki alginianowe są jednym z nowszych wynalazków przemysłu spożywczego. Co zadecydowało o ich sukcesie na współczesnym rynku spożywczym?

Osłonki, a raczej powłoki alginianowe, bo tak powinniśmy o nich mówić, dają możliwość wykonania produktu wyjątkowego, nie do wykonania  w osłonkach naturalnych lub sztucznych. Przykładem takiego produktu są kabanosy w kalibrze 8 lub 10 mm. Cieniutkie kabanosy o stabilnym kalibrze oraz w stałej wadze stały się szybko przebojem rynkowym. Musimy również wspomnieć o ekonomii produkcji. Tu również alginiany mają ogromna przewagę: koszt osłonki alginianowej jest dużo niższy niż osłonki naturalnej, a linię produkcyjną obsługuje mniej pracowników.

Alginiany są materiałem w pełni wegańskim, zastępują z powodzeniem jelita naturalne lub osłonki foliowe.

Powłoki alginianowe z powodzeniem można zastosować do produktów wegańskich, kosher czy halal ponieważ są one w 100 % pochodzenia roślinnego. Są całkowicie inertne – nie wprowadzają żadnego smaku ani zapachu do gotowego produktu. Produkty w osłonkach alginianowych możemy traktować tak samo jak produkty w innych rodzajach osłonek, z tą różnicą, że alginiany będą mniej wyczuwalne w zgryzie. Są zdecydowanie cieńszą warstwą w porównaniu do innych powłok, a co za tym idzie są bardziej przepuszczalne dla np. dymu wędzalniczego.

Jeżeli osłonka jest wegańska, czy może być wykorzystywana do oblekania produktów innych niż kiełbasy i kabanosy?

Można je używać do wszystkich farszy, które da się nadziewać na nadziewarkach. Testowaliśmy już farsze warzywne, serki topione oraz farsze rybne. Jesteśmy otwarci na kolejne wyzwania i testy z naszymi klientami

Jak wygląda proces oblekania  powłoką alginianową?

Aby wykonać produkt w powłoce alginianowej , potrzebujemy linii do koekstruzji, gdzie nadziewarką główną podawany jest farsz a drugą -  żel, który za pomocą specjalnej głowicy „oblewa” wytłoczone nadzienie.

Czy powłoka wpływa na wydłużenie trwałości produktu?

Z naszego doświadczenia mogę powiedzieć, że tak. Zwłaszcza przy produktach surowych, gdzie  ważna jest wysoka czystość mikrobiologiczna. Powłoki alginianowe sprawdzają się znakomicie, zwłaszcza w porównaniu do jelit naturalnych, które mogą być źródłem zakażeń.

Jak będzie kształtował się dalszy rozwój rynku powłok alginianowych? Czy jest tu miejsce na dalszy progres?

Gdy zaczynaliśmy naszą przygodę z osłonkami alginianowymi, na rynku były tylko kabanosy w kalibrze 8mm  i 15mm oraz jedna kiełbasa na sezon grillowy. W zeszłym roku pojawiło się 27 różnych produktów, począwszy od kaszanki, która stała się hitem ostatnich lat po kabanosy grillowe. Myślę, że to obrazuje spektakularny rozwój tych produktów. Bo naprawdę rzadko pojawia się na rynku rozwiązanie, które jest równocześnie wygodne, ekonomiczne, uniwersalne i równocześnie wegańskie. Z każdym kolejnym rokiem możemy spodziewać się nowych produktów, które będą wykorzystywały ta wyjątkową powłokę.

Dziękuję za rozmowę!

 

udostępnij udostępnij
Tomasz Duda, Manager Produktu
Tomasz Duda, Manager Produktu

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Nowości w dodatkach dla żywności
27 września 2019
Nowości w dodatkach dla żywności
23 lipca 2019
Nowości w dodatkach dla żywności
22 marca 2019
Nowości w dodatkach dla żywności
18 marca 2019