Jeśli, tak jak my, jesteście fanami serii „Chefs table”, doskonale pamiętacie jak Grant Achatz bawi się w Alinea wrażeniami swoich gości. Tu nic nie jest tym czym się wydaje – coś co wygląda jak pomidor jest truskawką i na odwrót. Czysta iluzja! Grant ma w tym istotne ułatwienie…

"Mieszanina naturalnych albo syntetycznych związków zapachowych i smakowych, stosowana do aromatyzowania produktów spożywczych i leków" - definicja słowa „aromat” według Słownika PWN. Brzmi niepozornie, ale odpowiednio użyty aromat to potężna broń. Z piekielną skutecznością zwodzi nasze zmysły. Do tego stopnia, że bez aromatów nie ma dzisiejszej żywości. Rynek aromatów to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi branży spożywczej.

Producenci stale poszukują nowych metod uatrakcyjnienia swoich produktów dążąc jednocześnie do tego, aby ich produkcja była tańsza i bardziej wydajna.
Z pomocą przychodzą tu aromaty.

Możemy je podzielić na dwie grupy: single (cebula, czosnek, pieprz itp.) oraz mieszanki (wędzonka, szynka itp.). Aromaty występują w formie płynnej
lub w postaci proszku. W zależności od sposobu wytwarzania mogą być naturalne, identyczne z naturalnymi lub syntetyczne. Wszystko to znacznie zwiększa ich uniwersalność oraz zakres zastosowań.

Jakie są główne przewagi aromatów? Kiedy warto po nie sięgnąć?

- wykazują czystość mikrobiologiczną same z siebie. Nie trzeba ich dodatkowo oczyszczać, jak ma to miejsce w przypadku przypraw

- utrzymują stałą jakość

- są bardzo wydajne

- nie posiadają barwy własnej, więc nie koloryzują produktu. Dają możliwość wykorzystania w profilu smakowym przyprawy, na której nam zależy, ale „brudzi” danie, jak np. robi to kminek

- pozwalają na obecność składnika technicznie trudnego do dodania, np.: owoców do mięsa

- eliminują potencjalny koszt, np. dodania drogiego sera.

Dział R&D Promar opracowuje kompozycje oraz nowatorskie zastosowania aromatów według indywidualnych potrzeb naszych klientów.
Wiedza i doświadczenie, które posiadamy nadaje produktom nową jakość.

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

KUŹNIA SMAKÓW
15 lutego 2019
KUŹNIA SMAKÓW
21 stycznia 2019