Rozmowa z Marcinem Marmajewskim – Dyrektorem handlowym  i Product Managerem w firmie Promar.

Czy mógłbyś nam wyjaśnić czym jest technologia kriomielenia?

Kriomielenie jest technologią mielenia w niskich temperaturach. Aby uzyskać niską temperaturę mielenia należy zastosować odpowiedni czynnik chłodniczy, jakim może być ciekły azot albo dwutlenek węgla. Podstawowym celem tej metody mielenia, jest zatrzymanie w produkcie mielonym jak największej ilości substancji lotnych. Tradycyjna technika mielenia powoduje wydzielanie dużej ilości ciepła, a co za tym idzie utratę sporej ilości olejków eterycznych. A przecież zależy nam na zachowaniu jak najbogatszego aromatu w mielonych ziołach i przyprawach.

Jakie przyprawy możemy poddać kriomieleniu?

Głównymi przyprawami, które możemy zmielić tą technologią są: pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, imbir, anyż kminek. Natomiast jeżeli chodzi o zioła to: mięta melisa, szałwia, dziurawiec.

Od jak dawna stosujecie tą technologię?

Pierwsze pracę dotyczące wprowadzenia technologii KRIO rozpoczęliśmy pod koniec 2016r., w ramach Projektu Kriomielenia. W tym czasie powstał zespół specjalistów w Dziale Kontroli Jakości, który  podjął prace badawcze olejków eterycznych każdej przyjmowanej i wychodzącej partii pieprzu,  w celu zachowania standaryzacji i gwarancji wysokiej jakości surowca. W wyniku połączenia dwóch naszych projektów, czyli  Kriomielenia oraz Wewnętrznego Badania Olejków Eterycznych uzyskaliśmy spektakularne efekty.

O jakich efektach mówisz?

Na przykład, nasz sztandarowy produkt, jakim jest pieprz. Pieprz, który poddawany jest mieleniu KRIO posiada ponad 50% więcej olejków niż pieprz który został zmielony metodą tradycyjną. To z kolei przekłada się na kolejny ważny aspekt, mianowicie na jego dozowanie. Pieprz mielony uzyskany metodą KRIO  pozwala nam na  zmniejszenie dozowania o 20% przy zachowaniu pełniejszego aromatu niż pieprz mielony metodą tradycyjną. Wyniki te, oprócz naszych wewnętrznych badań, zostały potwierdzone przez rzeczoznawców z laboratorium Hamilton Poland. Poza tym, są to różnice tak znaczące, że przeciętny konsument, również bez problemu wyczuje różnicę w smaku i aromacie.

Czy są inne korzyści jakie otrzymujemy stosując mielenie KRIO?

Oczywiście. Dzięki utrzymywaniu niskiej temperatury mielenia łatwiej jest zapanować nad samym procesem mielenia, czyli możemy ustandaryzować rozdrobnienie mielonego surowca. Dodatkowo, niska temperatura  wpływa również na to, że materiał  poddany  mieleniu „nie pali” się w żarnach. Co ma ogromny wpływ na kolor mielonych przypraw i ziół, które pozostają jasne i żywe.

Dziękuję za rozmowę.

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Nowości w dodatkach dla żywności
23 lipca 2019
Nowości w dodatkach dla żywności
11 lipca 2019
Nowości w dodatkach dla żywności
25 lutego 2019
Nowości w dodatkach dla żywności
15 lutego 2019