Rozmowa z Dominiką Gawłowicz-Cebula, Specjalistą w Dziale Rozwoju Smaków

- Co jest podstawą dobrego smaku?

- Przyprawy jako naturalne surowce roślinne, bogate w wyrazisty smak i aromat odgrywają ważną rolę w kompozycji gotowego produktu. Walory wizualne oraz smakowo-zapachowe są zatem bardzo istotne, natomiast podstawą jest żywność bezpieczna dla konsumenta.

- Jakie potencjalne zanieczyszczenia są możliwe w przyprawach?

- Przyprawy mogą ulec zanieczyszczeniu fizycznemu, ferromagnetycznemu, biologicznemu oraz skażeniu mikrobiologicznemu pierwotnie poprzez np. zanieczyszczenia glebą, wodą, ekskrementami lub wtórnie, gdzie powodem są m.in. nieodpowiednie warunki zbioru, transportu, magazynowania.

- Jak można minimalizować problemy związane z zanieczyszczeniami/skażeniem przypraw?

-  Odpowiedzią firmy Promar na obecne oczekiwania rynku producentów żywności związane z przyprawami jest nowa marka Propuro. Zaletami są wyselekcjonowane surowce naturalne, poddane oczyszczeniu na nowoczesnej linii do separacji ciał obcych.  Następnie poddawane są procesowi hybrydowej sterylizacji, czyli działaniu kilkoma czynnikami na substrat, dając w rezultacie znaczne obniżenie parametrów mikrobiologicznych przy zachowaniu wysokiej jakości organoleptycznej surowca.

- Jakie jest minimum zakupowe?

- Jednym z fundamentalnych założeń firmy Promar jest elastyczność, zatem oferta jest dostosowana indywidualnie do potrzeb klienta.

- Jakiej mikrobiologii można się spodziewać w przyprawach marki Propuro?

- Propuro to także indywidualne rozwiązania względem klienta. Parametry sterylizacji dobierane są indywidualnie dla każdej partii surowca oraz wymagań mikrobiologicznych produktu końcowego odbiorcy. Ponadto firma Promar posiada własne laboratorium mikrobiologiczne, które umożliwia ściśle kontrolować proces.

- Co można znaleźć w ofercie marki Propuro?

- Portfolio przypraw sterylizowanych stale się powiększa. Firma Promar nie ogranicza pomysłów klientów, będąc otwartą na sugestie i nowe projekty.

 

udostępnij udostępnij


CZYTAJ RÓWNIEŻ