Dla Polaków jedzenie jest formą podróżowania. Jedząc pizzę, przenosimy się do Włoch, zamawiając placki z gulaszem, czujemy się jak na Węgrzech, sushi to dla nas forma odkrywania kultury japońskiej, a burgery nieodłącznie kojarzą się nam z Ameryką. Na liście najpopularniejszych dań na kulinarnej mapie Polaków trzeba wspomnieć jeszcze jeden przysmak: kebab.

Krótka historia kebaba

Kawałki mięsa podane w bułce lub picie razem z sałatką i aromatycznym sosem to danie o bardzo długiej i bogatej historii. Jego korzenie sięgają w zasadzie początków ludzkości – w końcu opiekanie mięsa zatkniętego na patyk jest tak stare, jak nasz gatunek. W średniowieczu popularnością cieszył się tzw. sis kebab, czyli mięso na patyku, w postaci szaszłyka. Obecna forma przyrządzania kebaba – na pionowym rożnie – narodziła się dopiero w XIX wieku w Anatolii. Doner kebab szybko stał się absolutnym hitem, zwłaszcza wśród miejskiej elity: zajadali się nim  dziennikarze, pisarze, ale też celebryci, politycy i królowie. Do Europy, przede wszystkim do Niemczech i Anglii, kebab zawitał w latach 60. za sprawą tureckich imigrantów. W Polsce pojawił się w latach 90. - wraz z nowinkami zza zachodniej granicy.

Podobno na całym świecie istnieje ponad 200 rodzajów kebaba. Najpopularniejszy to rzecz jasna ten przyrządzony z baraniny, choć w bułce możemy też znaleźć mięso wołowe lub drobione.

Polacy kochają kebaby

Zgodnie z raportem „Polska na widelcu” kebab to jeden z najbardziej lubianych w naszym kraju fast foodów. Na liście najpopularniejszych dań zajmuje czwarte miejsce (wyprzedzają go jedynie pizza, dania polskie i burger). O tym, że sięgamy po niego chętnie, świadczy choćby jego obecność w każdym większym i mniejszym mieście. Kebab – po chwilowym spadku zainteresowania wynikającym z niskiej jakości – znów wraca do łask. Skąd ten powrót? Powodem kebabowej rewolucji zdaje się być nowe podejście do tego dania: stawiające na wysokiej jakości mięso, świeże dodatki i lepsze bułki. Ale nie zapominajmy – dobry kebab to również dobre przyprawy, a tych w nowym sezonie w naszej ofercie nie zabraknie :-)

Dobrze doprawione

Na nowy sezon przygotowaliśmy kilka wyjątkowych mieszanek do kebaba. W tureckim przysmaku dominuje orientalny smak kolendry, kminu rzymskiego oraz kardamonu. Przyprawy Promar pamiętają o tej tradycji, wzbogacając je o dodatkowe nuty. Dzięki temu mieszanki trafiają w gusta miłośników dań mniej i bardziej pikantnych, fanów nut korzennych lub świeżych ziół spotykanych np. w kuchni włoskiej. Nasze przyprawy to jednak nie tylko niesamowity aromat i oryginalne smakowe połączenia, ale też najwyższa jakość i najlepszy skład.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą gorącą ofertą przypraw do kebaba na sezon grillowy 2019!

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ