Święta Bożego Narodzenia i Wigilia to niepowtarzalne zapachy i aromaty. W każdym polskim domu na stołach w czasie wieczerzy i świątecznych obiadów pojawia się stały zestaw tradycyjnych potraw. Ale CZYM różnią się zwykłe śledzie od świątecznych, zwykły bigos lub codzienny pieczony indyk od tego serwowanego na świąteczny obiad?

Jest to zestaw przypraw – aromatycznych i pachnących, których zapach unoszący się z kuchni od razu przypomina nam, że to są już święta. Stały zestaw używany zarówno do dań słodkich jak i słonych, używany w polskiej kuchni poza czasem świątecznym bardzo oszczędnie.

Cynamon, goździki, kardamon, imbir, skórka pomarańczowa, jałowiec, suszone śliwki to przyprawy, których aromaty mieszają się z zapachem choinki i tworzą świąteczną atmosferę.

Cynamon – w święta najbardziej uniwersalny. Pachną nim pierniczki, śledzie korzenne, grzana herbata i wino, pieczony indyk.

Goździki są wszędzie tam gdzie cynamon. Oraz obowiązkowo powbijane w pomarańcze tworzą dekoracyjne kule pachnące świętami jeszcze długo w czasie karnawału.

Kardamon i imbir uzupełniają zestaw przypraw korzennych używanych do świątecznych wypieków i do śledzi.

Jałowiec pachnący choinką wraz z suszonymi śliwkami nadaje aromat bigosom i rybom.

A jeżeli chcecie własnoręcznie wykonać prezenty, to bez problemu znajdziecie przepisy na kosmetyki domowej produkcji z naturalnych składników z dodatkiem… oczywiście cynamonu i miodu.

Świąteczna dekoracja domu, to oprócz pachnącej choinki – pomarańcze ponakłuwane goździkami, suszone plasterki pomarańczy, zwinięta kora cynamonu, małe gwiazdeczki anyżu.

Sypcie więc przyprawami z rozmachem i szczodrze, aromaty niech buchają ze świątecznych półmisków, bo wraz z nimi magia świąt unosi się nad Waszymi stołami!

udostępnij udostępnij

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Z życia firmy
5 października 2020
Z życia firmy
4 sierpnia 2020
Z życia firmy
18 października 2019
Z życia firmy
20 września 2019