Nowości w dodatkach dla żywności

Nowości w dodatkach dla żywności
3 lipca 2020

Chrup, chrup!

Rozmowa z Tomaszem Wyciskiem, Senior Key Account Managerem

- Charakterystyka rynku słonych przekąsek jest dosyć ciekawa na tle całej branży spożywczej. Mówiąc kolokwialnie jest on bardzo pop-kulturowy.

- Tak, to jest chyba ten najbardziej spontaniczny segment rynku. Zarówno jeżeli chodzi o samą decyzję zakupową, jak i o wybór smaku.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
19 czerwca 2020

Droga mleczna

Rozmowa z Michałem Majchrzakiem, Kay Account Managerem

- Promar kojarzony na co dzień głównie z branżą mięsną. A co z ofertami dla producentów z pozostałych gałęzi przemysłu spożywczego? 

- Promar posiada także rozbudowaną ofertę dla innych branż. Szerokie portfolio naszych produktów pozwala nam pochwalić się wieloma rozwiązaniami które możemy dedykować dla branży mleczarskiej.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
5 czerwca 2020

W oceanie możliwości

Rozmowa z Dorotą Krzemińską, Senior Key Account Managerem

- Kilka miesięcy temu rozmawialiśmy na temat silnej pozycji polskiego przemysłu rybnego w ujęciu światowym. Czy mogła byś powiedzieć coś więcej, jak to się stało, że Promar znany ze współpracy z branżą mięsną, zwrócił się w kierunku ryb?

- Przełom nastąpił kilka lat temu. Umożliwiło go powstanie nowego zakładu w Zawierciu z działem R&D i zespołem fachowców w zakresie rozwoju smaków.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
25 maja 2020

50 twarzy papryki

Wywiad z Pawłem Sakowskim, Key Account Managerem

- Papryka, obok pieprzu, jest najczęściej używaną przyprawą na świecie. Co decyduje o jej uniwersalności?

- Mówiąc po prostu papryka, dokonujemy ogromnego uproszczenia. Na świecie hodowanych jest kilka tysięcy gatunków papryki. Różnią się, smakiem, aromatem, kolorem i oczywiście poziomem ostrości.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
13 maja 2020

Solanki wysokowydajne - INNOWACJA, EKONOMIA, BEZPIECZEŃSTWO

Rozmowa z Michałem Majchrzakiem, Key Account Managerem

- Temat solanek używanych w przemyśle mięsnym od zawsze budził duże emocje. Ale współczesne środki to jest zupełnie inny typ środków funkcjonalnych, niż te, które były używane jeszcze kilka lat temu.

- Tak, rzeczywiście, środki współcześnie używane w produkcji to jest nowa era solanek. Dzisiaj klient jest o wiele bardziej świadomy swoich wyborów,  zwraca dużą uwagę na skład produktu, wnikliwie czyta etykiety.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
30 marca 2020

Bezpieczne przyprawy – czysta produkcja cz. II

Rozmowa z Łukaszem Kijanką, Zastępcą Kierownika Produkcji

- Niedawno rozpoczęliśmy temat czystości przypraw. Opowiedz proszę, jak wyglądają procedury, gdy surowiec trafia do Promar.

- W naszym zakładzie posiadamy wiele urządzeń do obróbki surowców, m.in. wialnię, separator, krajarkę, młyny tradycyjne, młyn do kriomielenia oraz sterylizator hybrydowy (ciśnieniowo-parowy). Są to maszyny przemysłowe, które w krótkim czasie pozwalają nam oczyścić bądź rozdrobnić duże partie surowców.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
10 marca 2020

Czyste przyprawy - bezpieczna produkcja cz. I

Rozmowa z Joanną Toborowicz, Managerem Produktu.

- Co rozumiemy pod pojęciem zanieczyszczeń mówiąc o ziołach i przyprawach?

- Zioła i przyprawy mogą ulec zanieczyszczeniu w drodze pierwotnego skażenia przez drobnoustroje bytujące w glebie, drożdże i pleśnie, toksyny, ferromagnetyki i inne, ale także przez samą glebę, skażoną wodę, powietrze, a nawet odchody ptaków i innych zwierząt.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
2 marca 2020

Alginiany - nowe funkcje, nowe zastosowania, cz. II

Rozmowa z Tomaszem Dudą, Managerem Produktu.

Miesiąc temu zaczęliśmy rozmowę o osłonkach alginianowych. Wiemy juz, że są dla producentów bardzo wygodnym i ekonomicznym rozwiązaniem. Jakie mają zalety dla konsumenta?

Oczekiwania klientów wobec kiełbasek i kabanosów wciąż ewoluują. Oprócz takich oczywistych kategorii jak smak i gatunek farszu pojawiają się nowe oczekiwania, które są bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do zaspokojenia przy użyciu innych rodzajów osłonek.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
18 lutego 2020

Solanka solance nierówna

Rozmowa z Cezarym Czechem, Kierownikiem Działu Rozwoju Środków Funkcjonalnych

- W świadomości konsumentów solanki używane do produkcji wędlin to czyste zło. Czy rzeczywiście tak jest?

- Solanki są używane od stuleci. Przecież tradycyjna metoda peklowania mięsa, to nic innego niż stosowanie solanek zalewowych.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
3 lutego 2020

Alginiany - nowe funkcje, nowe zastosowania

Rozmowa z Tomaszem Dudą, Managerem Produktu.

- Na temat osłonek alginianowych rozmawialiśmy prawie rok temu. Co się zmieniło w ciągu tego czasu?

- Wspólnie z naszym działem R&D pracujemy nad pomysłami tworząc rozwiązania w zakresie nowych osłonek alginianowych oraz gotowych produktów.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
27 września 2019

Promar dla Przemysłu Rybnego

Rozmowa z Dorotą Krzemińską, Regionalnym Managerem Sprzedaży.

- Jako Regionalny Manager Sprzedaży odpowiedzialny za sprzedaż w Regionie Północnym zwróciłaś szczególną uwagę w kierunku Przemysłu Rybnego. 

- Tak, to było naturalne. Mój region zdecydowanie jest wiodący w tej branży. To chyba naturalne i nikogo nie powinno dziwić.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
23 lipca 2019

Chipsy i snacki – gdy smak jest najważniejszy!

Rynek słonych przekąsek jest ogromny. Aż dwie trzecie konsumentów sięga po takie przekąski przynajmniej raz w tygodniu, a 18 % codziennie

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
11 lipca 2019

Aromatyczne i bezpieczne - Zioła Polskie

Rozmowa z Joanną Toborowicz, Specjalistą ds. Zakupów w Promar

Na polskim rynku jest wielu dostawców przypraw, ziół i suszy warzywnych oferujących towary rozmaitej jakości. Sęk w tym, że zdecydowana większość tych ziół to import z Afryki Północnej czy Azji, a te nie są tak dobre jak uprawiane w Polsce.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
17 czerwca 2019

Grill 2019 - co wrzucamy na ruszt?

Grillowanie już od kilku lat nazywane jest Sportem Narodowym Polaków. I rzeczywiście, w letnich miesiącach w każdy weekend aromaty grillowanych specjałów napływają z każdej strony. Każdy kto tylko może wychodzi do ogrodu, na trawę, nad jezioro i rozstawia się ze swoim sprzętem do grillowania. Ale pomimo, że trend ten trwa już od kilku lat, zwyczaje co roku trochę ewoluują.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
3 kwietnia 2019

Mieszanki smakowe do ryb, na bazie przypraw sterylizowanych

Mikroflora ryb i ich przetworów jest zróżnicowana i zależy od wielu czynników. Ze względu na zakres temperatur stosowanych przy procesach przetwórczych ważne jest, by zapewnić produktom końcowym jak najwyższy stopień bezpieczeństwa mikrobiologicznego.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
25 marca 2019

Powłoki alginianowe

Rozmowa z Tomaszem Dudą, Managerem Produktu.

Osłonki alginianowe są jednym z nowszych wynalazków przemysłu spożywczego. Co zadecydowało o ich sukcesie na współczesnym rynku spożywczym?

Osłonki, a raczej powłoki alginianowe, bo tak powinniśmy o nich mówić, dają możliwość wykonania produktu wyjątkowego, nie do wykonania  w osłonkach naturalnych lub sztucznych.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
22 marca 2019

Propuro – majeranek i nać pietruszki

W prawdziwej polskiej kuchni nie powinno zabraknąć dwóch najpopularniejszych ziół: majeranku i nać pietruszki. Są to smaki nie do zastąpienia, nadające charakter wszystkim potrawom.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
18 marca 2019

PROAROMA – marka smaków i aromatów

Druga część rozmowy z Anną Płachetką Kierownikiem Działu Rozwoju Smaków w Promar

Skąd wziął się pomysł na markę Proaroma? Jaka jest jej idea?

Naszym zdaniem żywność powinna sprawiać przyjemność a nie tylko dostarczać składniki pokarmowe. Może to być wspaniałe doświadczenie angażujące wszystkie zmysły. Nie przez przypadek mówi się, że „jemy oczami”.

Obecnie potrafimy zrobić bardzo wiele, żeby uatrakcyjnić jedzenie. I na tym właśnie skupia się Proaroma: żeby „ubrać” produkt w smak, jeść z chęcią, rozkoszować się każdym kęsem – nadawać życiu smak J

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
11 marca 2019

Kriomielenie

Rozmowa z Marcinem Marmajewskim – Dyrektorem handlowym  i Product Managerem w firmie Promar.

Czy mógłbyś nam wyjaśnić czym jest technologia kriomielenia?

Kriomielenie jest technologią mielenia w niskich temperaturach. Aby uzyskać niską temperaturę mielenia należy zastosować odpowiedni czynnik chłodniczy, jakim może być ciekły azot albo dwutlenek węgla. Podstawowym celem tej metody mielenia, jest zatrzymanie w produkcie mielonym jak największej ilości substancji lotnych. Tradycyjna technika mielenia powoduje wydzielanie dużej ilości ciepła, a co za tym idzie utratę sporej ilości olejków eterycznych. A przecież zależy nam na zachowaniu jak najbogatszego aromatu w mielonych ziołach i przyprawach.

CZYTAJ DALEJ
Nowości w dodatkach dla żywności
25 lutego 2019

Świat zapachów - rzeczywistość z mnóstwem niespodzianek

Jeśli, tak jak my, jesteście fanami serii „Chefs table”, doskonale pamiętacie jak Grant Achatz bawi się w Alinea wrażeniami swoich gości. Tu nic nie jest tym czym się wydaje – coś co wygląda jak pomidor jest truskawką i na odwrót. Czysta iluzja! Grant ma w tym istotne ułatwienie…

CZYTAJ DALEJ